Válságban a KGFB ágazat?

Közzé tették a biztosítók idei első negyedévi bevételi adatait, amelyek a pozitív előjelek mellett is inkább gyászról és visszaesésről árulkodnak.

Ugyanis a tavalyi év hasonló időszakához képest a biztosítók bevételei 2,2 százalékkal növekedtek, csakhogy ez két ok miatt sem elégséges. Egyrészt az idei évi infláció várhatóan 5 százalék felett lesz - még akkor is, ha az eurózóna elkerüli a komolyabb reccsenéseket - amely így reálértéken 2,7 százalékos csökkenést jelentene, már ha egész évben ennyi maradna a növekedés - de nem fog. Mégpedig azért nem, mert az idén meglepően sokan fizették a teljes biztosítási díjukat az első évben - amely súlyozottan jelek meg az első negyedévben. A bevételek alapján a teljes éves biztosítási bevétel 3 százalékkal fog elmaradni a 2011-es évhez képest.

KGFB a legrosszabb helyzetben

A nem-életbiztosítási szektor bevételei csupán 0,3 százalékot növekedtek, amely a legjobb esetben is egy erős stagnálásnak tekinthető - de ez közel sem a legjobb eset. Ugyanis ezen belül a kötelező biztosítás produkálta a legtöbb éves befizetést, amely így is 3,4 százalékot esett a tavalyi adatokhoz képest. Ez az egész éves adatokat tekintve bőven meghaladhatja 10 százalékos veszteséget is, amelynek oka, a tavalyi KGFB kampányban „kiharcolt” 30 százalékos áresés. Ekképp sok biztosítónál veszteségessé válhat a KGFB ágazat, amely a KGFB alkonyát hozhatja el.