Váltson időben kötelezőt, ne maradjon le

Kishazánk polgárai is hajlamosak mindent az utolsó percre hagyni, ami KFGB váltás esetén roppant balszerencsés elgondolás lehet.

Bár minden autósnak tisztában kell lennie azzal, hogy elérkezett kötelező váltásának ideje - kis túlzással még a csapból is ennek reklámjai, hírei és elemzései folynak -, ahogy azzal is tisztában vannak a legtöbben, hogy akinek év végén jár le a biztosítása, annak december 1 éjféléig van ideje felmondania jelenlegi biztosítását, s újabb egy hónapja van egy újat kötni. Azzal azonban már koránt sincsenek annyira tisztában, hogy ez a határidő igen csalóka.

Mit tegyünk?

Nem az a dolgunk, hogy a fent említett határidőig meghozzuk a lemondás döntését, hanem az, hogy az információ addigra eljusson a biztosítóig és ő le is szignózza azt. Posta esetén tehát bele kell számolni az átfutási időt, fax esetén pedig azt a néhány órát, amíg feldolgozzák. Minden esetben érdemes azt a ritka lehetőséget is belekalkulálni, hogy elkallódik a levél, vagy épp nem érkezik meg a fax. Ilyenkor menjünk biztosra - de azoknak is ez a módszer ajánlatos, akik az utolsó napokra halogatták a döntést – és személyesen ballagjunk be a biztosítónk legközelebbi fiókjába, adjuk át a felmondási papírunkat, és kérjünk erről egy elismervényt is. Ha mindezekre figyelünk, nem érhet minket meglepetés.

Aki valamilyen ok miatt nem tudja felmondani szerződését, vagy szabálytalanul teszi azt meg, annak a régi biztosítása marad érvényben még akkor is, ha újat köt (ez utóbbi semmissé válik). Ha pedig felmondás után újat kötni felejtünk el, akkor a biztosítás hiányának következményeit kell vállalnunk. Érdemes megjegyezni, hogy éves vagy akár negyedéves fizetési opció esetén – amely jelentős kedvezményeket rejt –akkor sem kerülünk bajba, ha idő közben totálkárosra törik a gépjárművünk, vagy ellopják azt. Ugyanis a biztosító a rá következő naptári naptól számítva visszatéríti fennmaradó díjrészt, amihez csupán a felvett jegyzőkönyv másolatát kel elküldenünk a biztosítónak.