Visszaesés a gépjármű biztosítások piacán

A kötelező biztosítások és a casco biztosítások piacán némi visszaesés volt tapasztalható a Mabisz jelentése szerint, ha a legfőbb releváns adatnak számító bevételek alakulását nézzük az egy évvel ezelőtti (szintén nem túl rózsás) évhez viszonyítva.

A biztosítási piac összességében 6 százalékos visszaesést produkált, ám a bevétele hajszálnyival több, mint a felét produkáló nem-életbiztosítási ágazatban csupán három százalékos volta bevételcsökkenés. Igaz, ha reálértéken nézzük, akkor ehhez jó 5 százalékos infláció is társul. A piacról egy év alatt 140 ezer biztosítás tűnt el, ám ebből csaknem 80 ezer az unit-linked életbiztosítások számlájára írható, így a nem-életbiztosítások piaca ebben a negatív tendenciában sem jeleskedett.

A visszaesés nagyját így nem is a szerződésszámok visszaesése okozta, hanem azok az áresések, amik a casco és a KGFB piacot a 2011-es év végi kampányban jellemezték. Ugyanis a KGFB ára több mint 12 százalékkal esett vissza a kötelező biztosítási kampányban (egy váltó átlagosan30 százaléknál is többet tudott megspórolni, ugyanakkor minden negyedik autós élt csak a váltás lehetőségével, a többiek árai valamelyes növekedtek az indexálódás miatt). A casco átlagára pedig 91 ezerről 82 ezerre esett, tehát csaknem 10 százalékot zuhant. Idén a casco árak több mint 30 százalékot estek, míg a KGFB árak 2,2 százalékkal csökkentek, ezért a 2013-as év is valószínűleg mínuszt fog hozni a nem-életbiztosítási ágazatban (is).

Természetesen nem tett jót a piacnak, hogy az új autó piac csak minimálisat növekedett (annak is legfőbb oka a rendőrség bevásárlása volt), így nagyon kevés új gépkocsira lehet KGFB-t kötni. A casco piacot ez még jobban megviselte, ugyanis az egyre öregedő gépjárművekre egyre kevesebben vesznek cascót - leszámítva a terjedő, de kevés árbevételt produkáló mini cascót -, ráadásul a hitelre vett gépjárművek aránya is 10 százalék alá csökkent, pedig rájuk kötelező cascót kötni. Hasonlóan veti vissza lakásépítések alig 10 ezres száma a lakásbiztosítási piacot. A különböző mini biztosítások száma ellenben szép, akár háromszoros növekedési rátát is produkált, igaz bevételük így se befolyásolja jelentősen a portfoliót.