4
gyakori tévhit,
melyet most
eloszlatunk
+1
városi legenda

A köztudat tele van tévhitekkel, melyekről most elmondjuk az igazságot, valamint lerántjuk a leplet, egy a médiában elterjedt városi legendáról is.

1. TÉVHIT: A betörők számára csak a feltűnő vagy üresnek tűnő házak jelentenek csábítást.
A betörők tudják, hogy a nagy, díszes házaknál általában a védelem is erősebb, így gyakran a könnyebb prédát keresik. Pont arra a vélekedésre építenek, hogy az egyszerűbb lakások tulajdonosai nem számítanak rájuk, és így nem tesznek meg minden óvintézkedést. Az elmúlt évben átlagosan 19 percenként törtek fel egy lakást Magyarországon, és ennek elenyésző hányada volt előre alaposan kitervelt, nagy értékű ingatlant támadó akció.
2. TÉVHIT: A betörő éjjel érkezik Az emberek sötétségben jobban félnek, ezért úgy vélik, hogy a betörők is éjjel jönnek. Pedig ők is tisztában vannak azzal, hogy esténként már otthon tartózkodnak az emberek, ezért sokkal nagyobb százalékban követnek el betörést nappal, általában 10 és délután 3 óra között. Ebben az időszakban a legtöbben dolgoznak, így üres a ház, a betörők nagyobb eséllyel tudnak behatolni az idegen otthonba. Mozgásérzékelő felszerelésével felhívhatjuk a figyelmet az illetéktelen behatolókra, és el is riaszthatjuk őket.
3. TÉVHIT: Hozzánk nem fognak betörni, mert tőlünk nincs mit ellopni.
A hírekben is folyamatosan halljuk, ahogy sok pitiáner bűnöző képes pár ezer forintért maradandó anyagi és testi károkat okozni. Hazánkban az emberek hajlamosak lekicsinyelni saját értékeiket, pedig gondoljunk bele, milyen sokba kerülne pótolni bútorait, háztartási gépeit, használati tárgyait. A statisztikák szerint a betöréses lopásokkal okozott kár alkalmanként meghaladja a 254 ezer forintot.
4. TÉVHIT: Csak a drága riasztóberendezések biztosítanak valódi védelmet. Tapasztalati tény, hogy ahol még a legegyszerűbb riasztó is működik vagy az ajtóra egy kiegészítő zárat felszereltek, ott már egyféle biztonság van. Az igazán veszélyes profi betöréseket, majdnem kizárólag a nagy értékekre, tipp alapján hajtották végre. Az átlagos veszély inkább az, hogy, egy-két háztartási gépért, készpénzért, ékszerekért szétdúlják az egész házat. Statisztikai adatokkal alátámaszthatóan az a lakás vagy ház, ahol a mechanikus védelem és elektronikus riasztó is működik, sokkal kevésbé van kitéve a feltörés veszélyének.
+1 "VÁROSI LEGENDA" Az utóbbi időkben a médiában elterjedt, hogy Újpalotán a betörők különböző jelöléseket helyeznek el házak csengőjén, pl: a karika azt jelenti, hogy a lakás üres, egy V betű vagy pipa, hogy a lakók otthon vannak. A rendőrség közleménye szerint azonban ennek nincs valóságalapja, csak egy régi városi legenda kapott újra szárnyra.

Következő anyagunkból kiderül, hogy az Ön otthona mennyire betörő biztos, és hasznos praktikákat ismertetünk meg Önnel, hogy a betörőket távol tudja tartani otthonától!

Aegon Magyarország Biztosító Zrt. Kapcsolat: info@aegondirekt.hu

Frissítés dátuma: 2014. július 16.