12-48 ezer a lakásbiztosítások éves átlagára

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai alapján itthon házmérettől függően átlagosan 12 ezer és 48 ezer forint közt van egy minden általános kárt fedező lakásbiztosítás éves átlagára.

A PSZÁF azt is összegyűjtötte, hogy eddig a lakásbiztosítások - pontosabban a mögöttük álló biztosítók - 22 milliárd forintnyi kárt fizettek ki tűz- és elemi károkra az idei év első kilenc hónapjában. A tavaly év szaldója 34 milliárd, az előttieké pedig 51 és 28 milliárd forint volt - de az idei összeg várhatóan mintegy 10-15 milliárddal fog növekedni az utolsó három hónapban.

Karácsonyi lidércnyomás

A komoly kárnövekedésnek az oka, hogy az ünnepek alatt, és a két ünnep között jóval többet vagyunk otthon, mint általában így nagyban megnő a háztartási balesetek száma. Ebben a növekedésben komoly szerepet játszik a meghibásodott karácsonyi izzók és csillagszórók okozta tűzesetek száma is. A másik ok, hogy az év utolsó negyedévében igen gyakori az elfagyás, a hó, vagy az ónos eső okozta káresetek, amik máskor kevésbé, vagy egyáltalán nem jelennek meg. A pontos, éves beszámoló február környékére várható lakásbiztosítás témában.