A biztosítási adó kihatása a lakásbiztosításokra

Egy 2013-tól élő törvény alapján jövőre már fizetni kell a biztosítóknak az egységes biztosítási adót, amely többek közt tíz százalékkal rövidíti meg a biztosítókat minden lakásbiztosítási díjból.

A kormányzati kommunikáció ellenére a biztosítók kénytelenek lesznek „lenyelni” ezt az adót (még akkor is, ha ezzel megszűnik az ennél jóval kevesebb terhet jelentő tűzvédelmi hozzájárulás), így a fogyasztókra kell terhelniük ennek egy jelentős részét. Azonban nem mindegy hogyan és miként.

Árverseny

Abban igaza volt a kormányzatnak, hogy a szoros árverseny végett közvetlen áremeléssel csak kevésbé élhetnek a biztosítók - de vannak bőven egyéb eszközeik is. Egyrészt csökkenthetik a bizonyos szolgáltatások után fizetendő maximális kártérítés nagyságát, szüneteltethetik a tavaly igencsak bő lére eresztett akciók és ajándékok számát, szigoríthatják a kárellenőrzést, vagy olyan kizárási tényezőket adhatnak meg, amelyek jelentős költségcsökkentést eredményeznek. Esetleg tömegesen élhetnek azzal a módszerrel, mint a casco biztosításoknál is, hogy a lakásbiztosításoknál is egyre inkább elterjesztik az önrészt.