A felelősségbiztosítás lényege a lakásbiztosításoknál

A lakásbiztosítás mellé köthető felelősségbiztosítás lényege, hogy megtéríti azokat a személysérüléses és tárgyrongálódási károkat, melyet a biztosított, pl. mint lakáshasználó, háziállattartó, vagy közúti balesetet előidéző gyalogosként okoz, feltéve, hogy ezek a károk figyelmetlenségből keletkeztek, nem pedig szándékosságból.

A felelősségbiztosítás évi pár ezer forintos tételt jelent a szerződésünkben, viszont gondoljunk bele, hogy mekkora kárt jelenthet pl. egy társasházban, ha eláztatjuk az alsó szomszédunkat.

A felelősségbiztosítások csak a harmadik félnek okozott károkat térítik, tehát a családtagunknak okozott károkra nem terjed ki. A felelősségbiztosítás nem csak otthonunk területén érvényes, a különböző biztosítási feltételek szerint kiterjedhet egész Magyarország vagy akár az EU területére is.

A felelősségbiztosításoknak létezik több önállóan is megköthető típusa is, melyet kerékpárosok köthetnek az általuk kerékpározás közben okozott károkra, vagy a vállalkozók is köthetnek olyan felelősségbiztosítást mely a tevékenységükből eredő károkat fedezheti.