A hétvége szaldója

Tél tábornok ismét lecsapott, ezúttal az eddigieknél is nagyobb erővel. A nemzeti ünnepre „virradóan” erős széllel kevert hófúvás köszöntött az országra, amely egyenesen hó falakat emelt és több ezer autóst fagyasztott oda az autópályára - akár több, mint 24 órára.

Bár a hírekben főleg ők szerepeltek, de nem csak a gépjárművekben, hanem a honi lakás és üdülőállományban is jelentős károkat okozott a hideg és a hó - főleg annak „váratlansága” miatt. Az idézőjel azért használatos, mivel az időjárás jelentések már egy hete mondogatták, hogy igen komoly havazás lesz március 15.-e környékén, de a lakosság mégis csak annyit fogott fel az egészből, hogy hidegebb lesz mint általában, és hogy a politikusok hóban fognak beszélni. Ennyire erőteljes havazásra a legtöbben nem készültek fel, így a szükséges óvintézkedéseket sem tették meg.

A vihar komoly mennyiségű havat hozott, így a hó nyomás a gyengébb tetőszerkezeteket kikezdte, így akár beszakadást, akár beázást is előidézhetett. A tetőről lezúduló hó okozhatott komolyabb károkat a kertben, a melléképületben, a kocsiban vagy a teraszon. A hóval járó viharos erejű szél ablakokat törhetett be, illetve fákat, villanyoszlopokat dönthetett ki, amelyek rádőléssel számtalan helyen okozhattak károkat az ingatlanban. A hideg pedig elfagyaszthatott vízvezetékeket, amik (vízzel megtelt állapot esetén) a víz térfogatváltozása miatt könnyen kilyukadhattak. Ez legfőképp olyan nyaralóknál jelent komoly veszélyt, amik hónapokra magukra vannak hagyva, hiszen itt a jég elmúltával a vízvezeték folyamatosan folyni fog, akár több milliós vízszámlát eredményezve a végére.

Természetesen a lakásbiztosítások illetve a nyaralóbiztosítások térítik ezeket a természeti károkat, hiszen majd minden felsorolt káresemény alapvetően biztosítottnak minősül - vagyis olyan, amelyek térítése az alapcsomagokban benne foglaltatik. Igaz, vannak néha fennakadások: például egyes biztosítók csak olyan tetőről való hó lezúdulás okozta kárt térítenek, ha volt a tetőn a „mini lavinát” legalább valamennyire gátló eszköz. Más biztosítók pedig nyitva hagyott ablak esetén nem fizetnek üvegkárt viharnál. Ha valami problémánk lenne, érdemes átnézni lakásbiztosítási szerződésünket, és pontosan utána olvasni a részleteknek. Ráadásul ismét rossz idő közeleg.