A hosszabbítók is könnyen okozhatnak lakástüzet!

A lakásokban keletkezett tűzesetek több tipikus okra vezethetőek vissza, azonban van egy sokak által talán nem ismert forrásuk. Otthonunkban a hosszabbító az egyik leggyakrabban használt eszköz, ami nagyon veszélyes lehet helytelen használat közben. Most megosztjuk Önökkel, hogy mire legyünk figyelemmel az alkalmazásuk során.

A legfontosabb, hogy csak és kizárólag jó minőségű hosszabbítót használjunk. Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy nem vizsgáljuk meg az öregebb darabokat az üzembe helyezésük előtt. Ha sokáig nem volt használva, akkor érdemes tüzetesebben átvizsgálni, hogy a tárolása alatt esetleg nem keletkezett-e benne serülés. Ilyenkor érdemes megvizsgálni a dugót, a kábelt, és a csatlakozó felületeket, és amennyiben bármilyen károsodást észlelünk, akkor azonnal szüntessük meg a használatát és cseréljük ki!

Ha új hosszabbítót használunk, akkor vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy milyen teljesítményű készüléket, vagy készülékeket szeretnénk működtetni vele. Amikor egy nagyteljesítményű elektromos eszközt használunk – aminek több a watt igénye, mint amit a hosszabbító biztosítani tud – akkor könnyen túlterheltség léphet fel, ami az eszköz túlmelegedésével, rosszabb esetben kigyulladásával járhat. A hosszabbító maximális terhelhetőségéről az eszközön tájékozódhatunk. Túlterheltség még abban az esetben is fennállhat, ha több hosszabbítót csatlakoztatunk egymáshoz. Ezt ne tegyük! Helyette inkább használjunk egy olyan hosszúságút, ami a célnak megfelelő. Semmilyen esetben se próbáljuk meg mi magunk meghosszabbítani a méretét, vagy esetleges javításokat végezni rajta egy kis ragasztószalaggal, mert ez is balesetveszélyes.

Soha ne tároljuk a konnektorhoz csatlakoztatott hosszabbítót a szőnyeg vagy a bútorok alatt, mert ez megakadályozhatja, hogy a felszabaduló meleg levegő megfelelően távozzon az eszközből. A hosszabbítókat ne próbáljuk meg a falra rögzíteni, vagy lefogatni a padlózatra, mert könnyen megsérthetjük a kábelt, ami szintén tüzet, vagy akár áramütést is okozhat. A lakás nedves helyiségeiben, így például a fürdőszobában lehetőleg kerüljük a használatukat. A szabadban csak olyan hosszabbítót használjunk, ami kültéri használatra is ajánlott.