A lakásbiztosítás húzta ki a biztosítókat Romániában

Megérkeztek a Romániai Biztosítótársaságok Országos Szövetségének (UNSAR, amely bár csak a helyi piac 82 százalékát tömöríti, de így is bőven elég a helyzetkép felvázolásához), tavalyi évi adatai, amely meglepő módon eltérőek a hazai számadatokhoz képest- az egyezés szinte csak annyi, hogy mindkét ország negatív előjelet biggyeszthet a bevételek alakulásának tendenciájához.

A román biztosítási piac bevétele ugyanis 6 százalékkal alatta maradt a tavalyi átlagnak- és az esés mértékegységekkel nagyobb lett volna, ha nem válik kötelezővé tavaly a lakásbiztosítás.

Üzletágak szerint

A teljes üzletág bevétele 2011-ben 6,5 milliárd lej volt, amelyből mindössze 1,5 milliárd származott életbiztosítási bevételekből (ez kevesebb, mint 25 százalékos arányt mutat, míg itthon a teljes piac bevételeinek 52 százaléka ered életbiztosításokból) – igaz ez így is 6,2 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A negatív befektetői hangulat miatt csökkent az életbiztosításokon belül az unit-linket csomagok aránya.

A nem életbiztosítás üzletág hatalmas mínuszokat volt kénytelen elkönyvelni. A kötelező biztosítások árbevételei 21 százalékkal estek, amelynek egyik oka a kötések megcsappanása és a gépkocsi piac haldoklása, a másik pedig az árak csökkenése volt. Hasonlóan nagyot, 17 százalékot estek a Casco bevétel-adatai is- itt egyértelműen a nagyon kevés új gépjármű vétele okozta a visszaesést (hitelre vett gépkocsira kötelező casco-t kötni). A hatalmas bukástól kizárólag a lakásbiztosítás kötelezővé válása mentette meg a biztosítókat, hisz darabszámuk a tavalyi 1,8 millióról több mint 100 százalékos növekedéssel 4 millióra ugrott, és a lefedettség így is csak valamivel több, mint 50 százalékos. Mivel hiányért büntetni csak az idei év végétől fognak, ezért hasonlóan nagy növekedésre számíthatnak a biztosítók ebben az évben is- legalábbis ami a lakásbiztosításokat illeti. Segítségükkel tavaly a nem-életbiztosítási szektor összbevétele mindössze 9 százalékkal esett.