A rábai árvíz szaldója

Megvolt az idei első komolynak mondható árvíz, amikor a Rába megáradt, és Ausztrián keresztül a magyarok lakta országrészen át kiöntött az Alpokalja területére, majd az árvízi készültség végigvonult egészen Győrig.

Bár Győrött még első szintű riadót sem kellett elrendelni, ugyanakkor Nyugat-Magyarországon számos embert mozgósítottak árvízi készültség okán, nem is feleslegesen. Ugyanis Vágnál 40,8, Árpásnál 502 centiméteren tetőzött a folyó, de sok magyarországi területen is másodfokú készültség lépett életben. A veszély nagy része a hét elejére elmúlt, azonban az Alpok havának a meleg miatt felgyorsult olvadása, és a hét második felére mondott esőzések ismét veszélyes vízszintet adhatnak a Rábának.

Biztosítási helytállás

Az áradás miatt komolyan megnőtt a belvíz veszélye: 6 szakaszon van első, 6 szakaszon másodfokú riadó, és az elöntött területek nagysága 13 600 hektár. A károk nagyságáról még nincsenek becslések, de annyi biztos, hogy a biztosítókhoz sokmilliós kárigények fognak érkezni. Elsősorban a mezőgazdasági biztosítások csapolhatják meg a biztosítók bevételeit, ám a lakásbiztosítással foglakozó cégek is mélyen a zsebükbe nyúlhatnak - no meg néhány teljesen elöntött gépkocsiról is készültek képek. Azonban míg a casco és a mezőgazdasági biztosítások esetében egyértelmű a térítés megállapítása és a térítés kifizetése, a lakásbiztosításoknál nem.

A lakásbiztosítások esetében ugyanis a legtöbb biztosítás fizet árvíz okozta kár esetében- ez ugyanis majdnem minden lakásbiztosításnál alapvető fedezetnek számít. Azonban a lakásbiztosítás két esetben is adós maradhat: Az első esetben akkor, ha ártérre épült az ingatlanunk, ilyenkor ugyanis a lakásbiztosítás-szerződés értelmében a biztosító megtagadhatja a kárkifizetést. A második eset, hogy nem közvetlenül az ár, hanem a belvíz miatt úszik el kicsit a lakásunk, vagy leggyakrabban a pincénk. A belvíz okozta károk azonban általánosságban nincsenek benne a lakásbiztosítások kárfedezeti eseményeiben, így a biztosító nem fizet ezek beálltakor. Belvíz ellen legjobban megfelelő falazattal illetve alapokkal védekezhetünk, de az se árt, ha kertünkben sok a kiépített, nem teljesen szigetelő falú csatorna, amely képes elvezetni a felgyülemlett nedvességet.