Aki nincs otthon, ne reklámozza – így kerüljük el a betörést

A betörések egyik leggyakoribb oka egyszerűen az, hogy egy ház vagy lakás jó célpontot kínál. Nem kell, hogy egy betörő tudja, milyen értékek vannak bent, ha tudja azt, hogy senki sincs otthon, ha veszélytelen a célpont. Tehát: ne adjuk a tudtára a betörőnek, ha üres a lakás.

Aki nincs otthon, ne reklámozza – így kerüljük el a betörést

Számos olyan ráutaló jel van, amelybe bele se gondolunk – pedig úgy mutatják, hogy senki sincs otthon, hogy akár egy piros nyilat is kirakhatnánk az ajtó mellé. Ha hosszabb időre távozunk, ilyen a például a ház környezete. Érdemes megkérnünk valakit arra, hogy télen lapátolja el a havat, nyáron nyírja a füvet, öntözze a virágokat – még ha fizetnünk is kell egy keveset a munkáért, az még mindig a jobbik eset.

Kicsit költséges megoldás lehet, de ha sokat utazunk szintén költségkímélő egy rabláshoz képest: szerezzünk be időzítőket, amelyek a villanyt este felkapcsolják, a függönyöket képesek elhúzni. A telefont, ha lehet, halkítsuk le: semmi sem jelzi jobban az üres lakást, mint egy vég nélkül megválaszolatlanul csöngő telefon. Legjobb egyébként is az, ha a vonalas telefon hívásait – már ha van ilyenünk – átirányítjuk mobilra.

A postát gyűjtessük össze, például egy szomszéddal, és kérjük meg arra is, hogy használja a kukánkat, ha az utcáról is hozzáférhető! Egy üresen álló kuka szintén jelzésértékű lehet.

A mozdulatlan ház üres ház

A kocsit hagyjuk a garázsban! Ha valaki esetleg megfigyeli szokásainkat, így nem fogja tudni, éppen ott van-e a kocsi vagy sem – és persze nem rakódik rá por, vagy marad rajta vastagon a hó, tehát nem áll a ház előtt nyilvánvalóan használatlanul.

Ha sokat utazunk, használjunk időkapcsolókat! Nem kell ahhoz okosház, sem hatalmas befektetés, hogy azt a látszatot keltsük, mintha otthon lennénk. Néhány online könnyedén és megengedhető áron megvásárolható eszközzel irányíthatunk függönyt, redőnyt, villanyt, programozhatjuk azokat – sok esetben akár távvezérelhetjük is. Ha sokat utazunk, megéri a kiadást.

A lényeg: néhány kisebb szívességgel, egy-két kütyüvel és előre gondolkodással a prédára vadászó betörők 99 százalékát átverhetjük, akik így inkább nem kockáztatják majd meg, hogy egy olyan házba törjenek be, ahol otthon vannak. És ha rá is jön, hogy csak kapcsolók vezérlik a függönyt és a lámpát, azt is sejteni fogja, hogy egy ilyen jól felkészült tulaj riasztórendszerrel is várja a hívatlan látogatókat.