Amit nem ismerünk: lakásbiztosítások

Nem csak hazánk, hanem az egész világ véleménye szerint a biztosítások igen bonyolult, és nehezen érthető pénzügyi konstrukciók közé tartoznak.

Ám Magyarország polgárainak többsége sajnálatos módon nem éri el azt a tudatos fogyasztói szintet, hogy ennek ellenére megpróbálja jobban megérteni azt a lakásbiztosítási szerződést, aminek a birtokában van. Ugyanis a hazai lakásbiztosítás tulajdonosok többsége nincs tisztában azzal, hogy pontosan mire is jó az, amiért évente több tízezer forintot is kifizet.

Problémák

Sajnálatos módon az alapvető térítési opciókon kívül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire is jó az általuk birtokolt lakásbiztosítás - de azzal sem, hogy a folyamatos piaci innováció hatására milyen lehetőségeik lennének még. Az utóbbi években számos csoportnak fejlesztettek ki lakásbiztosítási kiegészítőket (időseknek elhagyás-biztosítás és lakásdoktor, számítógépet aktívan használóknak adat helyreállítás biztosítás és kiterjesztett garancia), amik megkönnyíthetik az életet. A lakásbiztosítás kalkulátor megjelenésével pedig az összehasonlítás és a kötés is egyszerűbb lett. Ráadásul az indexálás esetlegessége miatt rengeteg lakásbiztosítás alulértékelődött, hiszen 5-10 vagy még több éve nem újították azt meg.