Az elhanyagolt lakás veszélyes a pénztárcánkra

Nem nehéz megérteni, hogy a legtöbb embernél miért gyűlik folyamatosan a lakásban és a lakás körül elvégzendő feladatok listája. Hazaérve a munkából szinte csak egy cél vezérel minket: pihenni, lehetőleg minél többet. Éppen ezért az utolsó, ami ilyenkor az eszünkbe jut az a kisebb javítások elvégzése az ingatlanunkban. Érdemes azonban belátnunk: ezek a helyreállítási munkálatok nem fognak maguktól megoldódni, és a halogatásuk könnyen oda vezet, hogy sokkal nagyobb költséggel is járhat majd a kijavításuk. Most pár általános tanáccsal szolgálunk Önöknek, hogy a feladatok listája mindvégig az ellenőrzésünk alatt legyen.

#@LAKAS_BANNER1@#

Emberek vagyunk, így sajnos precízen és hatékonyan tudjuk halogatni az otthoni feladatainkat. Ebben jók vagyunk, azonban ennek az eredménye rendre ugyanaz: ha halasztjuk és elkerüljük a lakásunkban elvégzendő javítási feladatokat, akkor annak mindig sokkal rosszabb, de legfőképpen költségesebb vége lesz. Természetesen még a legkisebb javítások is költséget jelentenek számunkra, de a tény az, hogy minél később látunk neki a hiba helyrehozatalának, annál nagyobb az esélye, hogy a kiadások hatványozottan fognak növekedni.

50% kedvezménnyel köthet új Aegon lakásbiztosítást! Számoljon díjat itt!

A legtöbb probléma abból adódik, hogy a kisebb, de már javításra szoruló részeket sokszor nem látjuk, vagy éppen nem akarjuk meglátni addig, amíg jelentős károkat nem okoznak, megelőzéssel azonban bosszúságtól és kiadásoktól mentesíthetjük magunkat. Ha észreveszünk egy kis rendellenességet a lakásban, akkor azonnal keressük a megoldást, mert hosszú távon csak ez a kifizetődő. Egy kisebb, ártatlanul kinéző vízfolt például lehet egy, a tetőszerkezetben található sokkal nagyobb probléma kezdeti megnyilvánulása is. Ha szemet hunyunk felette, akkor lehet, hogy később falakat kell majd kibontani, hogy megtaláljuk a probléma forrását. Ne hagyjuk tehát, hogy a kicsi és kezelhető gondok később hatalmas fejfájáshoz vezessenek.

Ezt a gondolatmenetet követve könnyen belátható: annak érdekében, hogy alacsonyan tartsuk lakásunk javítási költségeit, célszerű folyamatos ellenőrzéseket beiktatnunk. Szakemberek szerint évente, ideális esetben minden tavasszal hívjunk ki egy szakértőt, aki felméri, hogy milyen munkálatok lennének időszerűek. Ha időben kijavítjuk a kisebb hibákat - például a tetőn, a falakon, vagy a pincében -, akkor azzal sok időt és pénzt spórolhatunk meg, mert a nagyobb javításokat és cseréket könnyen megelőzhetjük.

Örök igazság, hogy a kisebb javítási teendőket sokkal egyszerűbb levezényelni és pénzügyileg betervezni, mint az ezek elhanyagolásából keletkező hatalmas javítási munkálatokat azonnal megoldani. Ezért se halogassuk a megoldás keresését! Amikor a szakemberek elhagyják az otthonunkat, akkor a feladatok listája jelentősen rövidül, valamint annak az esélye is csökken, hogy a hatalmas, nem tervezett költségek meglepetésként érnek minket.