Baljós árnyak a biztosítottak feje felett

Kifejezetten aggasztó kórkörkép kezd kirajzolódni a biztosítók körül, ha összefésüljük az utóbbi hetek Pénzügyi Békéltet Testületek biztosítókkal kapcsolatos híreit- és azok reagálását a döntésekre.

Nemrég a K&H biztosítója nem volt hajlandó kifizetni betörés biztosítással kapcsolt lakásbiztosítással rendelkező ügyfelének azokat a holmikat, amiket a betörő ellopott, csak az ajtóban esett károkat térítette meg. A biztosító álláspontja szerint a betörő nem tudott bejutni, noha a rendőrségi jelentés mást állít, és a PBT döntése ellenére sem hajlandó fizetni.

Nem egyedi eset

Hasonló dolog történ a Generalinál: szintén nem rég zárult PBT döntés ellenére sem volt fizetni egy érvényes lakásbiztosítás szerint, ráadásul itt mindössze 30.000 forintról volt szó. A Generalinak - nem mellékesen a tavalyi év legfogyasztóbarátabb biztosítójának nem ez az első esete - nem ez az első esete pár hónappal ezelőtt szintén egy lakásbiztosítási, az előtt pedig egy utasbiztosítási ügyben tagadta meg a fizetési kötelezettséget, a PBT döntése ellenére. Ez azért különösen aggasztó, mert az idei négy esettől eltekintve még soha nem történt hasonló Magyarországon. Az esetek megjelenésére az lehet a magyarázat, hogy a KGFB kampányban sok biztosító ment annyira ár alá, hogy az ágazat már veszteséget termel, amihez hozzájárulnak az anyacégek veszteségei, és az euró övezeti válság miatt csökkenő bevételek is. Az így keletkező pénzhiányban árakat kelen növelni, de a biztosítási verseny annyira kiélezett, hogy ezt nem tehetik meg, így máshol kénytele faragni a költségeken: például a kárkifizetéseknél. (Az Aegon büszke arra, hogy ügyfelei elégedettek vele, és soha, semmilyen hasonló ügye nem volt.)