Betegséget is okozhat, ha nem szellőztet eleget!

Nem is hinnénk, hogy egy átlagos lakás levegője mennyi kórokozót és veszélyes anyagot tartalmaz. Ezek az alattomos szennyező anyagok számtalan betegség kialakulásáért felelnek, de kis odafigyeléssel sokat tehetünk a tisztább otthonunk kialakításáért.

#@LAKAS_BANNER1@#

A téli hónapokban sok ember szenved a megfázás, az influenza, vagy éppen az allergia okozta tünetektől, a gyógyulás pedig nem könnyű folyamat. A helyzetet csak nehezíti, hogy a kényszerű szabadságot éppen a rossz levegőjű, zárt térben kell eltölteni. A beltéri légszennyezettség az egészséges emberek számára is igen komoly egészségügyi kockázatot jelent, szakemberek szerint közel annyi halálos áldozatot követel az otthoni szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. 

A kimutatások alapján a beltéri levegő sok esetben olyan szennyező anyagokat tartalmaz, mint a veszélyes vegyi anyagok, a különböző gázok, valamint a penész. Egyes anyagok fizikális problémákat válthatnak ki, így a szem gyulladását, az orrban és a torokban jelentkező égető érzést, valamint a fejfájást és a fáradtságot is okozhatja a rossz minőségű levegő. A veszélyesebb szennyeződések allergia, légúti betegségek, szívbetegségek, vagy rosszabb esetben rák kialakulásához vezethetnek. Az alattomos, de sokszor csak arra alkalmas eszköz segítségével kimutatható szén-monoxid jelenléte és belélegzése pedig gyakran halállal végződik. Az alábbiakban összeszedtük a beltéri szennyeződések kialakulásának okait, valamint a lehetséges védekezési módszereket. 

Poratkák

Azokban a lakásokban, amelyekben előfordulnak poratkák, valamint mikroszkopikus méretű rovarok, sokkal nagyobb mértékben alakulhat ki allergia, valamint asztma. Jó hír, hogy a poratkák számát lehet csökkenteni pár egyszerű, de fontos lépés betartásával:

  • a padlót és a szőnyegeket legalább hetente porszívózza fel!
  • az ágyneműt rendszeresen mossa ki meleg vízben!
  • a kimosott szőnyegeket és párnákat jó időben mindenképpen a szabadban szárítsa, mert a napfény segít a poratkák kiirtásában!

Penész

A nedvesedésre hajlamos, penészes ingatlanok egészségügyi veszélyessége régóta ismert már. Tudományosan is igazolható, hogy egyes légúti betegségek, allergiás tünetek, maradandó tüdőkárosodások, vagy éppen ízületi gyulladások kiváltó oka lehet a penész jelenléte is. Tennivalók penész esetén:

  • amennyiben szivárgást észlel, javítsa ki azonnal, és tisztítsa fel a nedvességet!
  • folyamatosan tartsa szárazon a nedvességnek kitett helyeket!
  • amennyiben van a fürdőszobában szellőztető vagy ventilátor, használja azt minden alkalommal!
  • a szűrőket cserélje rendszeresen a központi fűtés vezérlésében és a légkondicionáló berendezésben!
  • tartsa a beltéri páratartalmat 30-50 százalék között!

Háztartási vegyszerek

A háztartásban előforduló vegyi anyagok sok esetben az egészségre is ártalmasak lehetnek, nagyban felelnek például az asztma kialakulásáért, de könnyedén okozhatnak bőrirritációt is. Ennek megfelelően a veszélyes anyagok rendszeres használata nem ajánlott, ráadásul az általuk kialakított túl steril környezet a gyermekek számára sem egészséges, hiszen a nem velük született immunitás csak a baktériumokkal való érintkezés hatására alakulhat ki.

Szakértők szerint érdemes az ipari méretek között előállított tisztítószerek használatának csökkentése. Az üzletekben kapható anyagokat többek között kis mennyiségű fehérítő vagy ecet és szódabikarbóna keverékével válthatjuk ki, ami igen praktikusan alkalmazható a legtöbb tisztítási munkához. Amennyiben elkerülhetetlen a vegyszer használata, felhasználás előtt érdemes átolvasni a használati utasítást, a feltüntetett figyelmeztetéseket és a flakonon található veszélyszimbólumokat. A vegyszereket az élelmiszerektől elkülönítetten, gyermekek számára elérhetetlen szabad csak tárolni, eredeti csomagolásban, az összecserélhetőség veszélye miatt. Használat közben ügyeljünk arra, hogy gyermek ne tartózkodjon a közelben, a veszélyes anyagot ne hagyjuk kinyitva, felügyelet nélkül. Ha baleset történne, azonnal forduljunk orvoshoz!

Égés közben keletkező szennyező anyagok

A sokak által ismert és igen veszélyes szén-monoxid és a nitrogén-dioxid általában a nem megfelelő szellőztetés mellett használt, az olajjal működő fűtőberendezések üzemeltetése közben keletkezik. A balesetek elkerülése érdekében ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, így folyamatos visszajelzést kaphatunk a káros anyag jelenlétének mértékéről. Használat előtt minden esetben győződjön meg arról, hogy a kandallók, a gáztűzhelyek és az egyéb berendezések szellőztetése biztosított. 

Dohányzás

A beltéri dohányzás is komoly szennyező forrás lehet, főleg a passzív dohányosokra jelent komoly veszélyt. A jó minőségű levegő biztosításához elsősorban szüntesse meg a benti dohányzást, valamint időjárás függvényében szellőztessen gyakran!