Biztonságban van a lakásom? – Védekezzünk a tolvajok és a betörők ellen!

A karácsonyi ajándékozási időszak közeledtével a betörők is tudják, hogy egyre értékesebb tárgyakra lelhetnek a lakásunkban, ráadásul a hosszú és sötét téli esték lehetőséget kínálnak a besurranó tolvajoknak is, így ajánlatos megtenni pár szükséges óvintézkedést annak érdekében, hogy ne a mi ingatlanunk legyen a következő célpont.

Növekvő tendenciát mutatnak a lakásbetörések a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) online kiadványa, a biztositasiszemle.hu szerint: az utóbbi 4 évben több mint 20 százalékkal emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma hazánkban. Nem meglepő módon az események nagy része a téli időszakra tehető, amely a korai sötétedéssel, valamint az ajándékozási időszakban felhalmozott értéktárgyakkal kiváló alkalmat biztosít a nem éppen jó szándékú látogatók számára.   

Az elkövetési módok ismertek, és nem mutatnak jelentős változást. A tapasztalatok szerint a besurranó tolvajok a legtöbb esetben a nyitva hagyott ablakokat keresik, de esetenként természetesen próbálkoznak az ajtóknál is, abban a reményben, hogy az nincs kulcsra zárva. A betörők és tolvajok a nyilvánvaló jeleket figyelve keresik az alkalmas célpontokat. Ilyen jel lehet többek között az is, ha az otthonunkat világítás nélkül hagyjuk, és nem áll autó az udvaron, így okkal feltételezhető, hogy senki sem tartózkodik otthon. Egyes szakemberek szerint, ha már egy kis látszatát is keltjük annak, hogy otthon vagyunk, akkor a tolvajok nem fogják kockáztatni a lebukásukat, így továbbállnak, és olyan célpontot keresnek, ahol biztosak lehetnek abban, hogy a lakást üresen találják. Érdemes tehát saját nyugalmunk érdekében néhány, sokak által már bevált módszert alkalmazni, így csökkenthetjük annak az esélyét, hogy a mi ingatlanunk lesz a következő célpont: 

  • Használjunk egy-egy időzített kapcsolót a külső- és belső világításhoz, így távolról lakásunk azt a benyomást kelti, mintha valaki folyamatosan otthon tartózkodna! Eközben ne feledjünk energiatakarékos izzót használni, mert ezzel is csökkenthetőek költségeink. Ez a megoldás az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb védekezési forma.
  • Amikor elmegyünk otthonról, győződjünk meg arról, hogy az ajtók, illetve az ablakok zárva vannak!
  • Minden esetben tartsuk értéktárgyainkat elrejtve és elzárva!
  • Sötétedés után húzzuk el a függönyt, illetve használjuk a redőnyt minden olyan szobában, ahol huzamosabb ideig nem tartózkodunk!
  • Természetesen a legbiztonságosabb módja a tolvajok elleni védekezésnek az, ha riasztót telepítünk! Ebben az esetben lakásunkat zónákra tudjuk osztani, így éjjel is megfelelően tudunk védekezni a behatolók ellen, nem beszélve arról az egyértelmű esetről, amikor a családból senki sincs otthon.     

Ha esetleg már megtörtént a baj, akkor ne feledjük, a tolvajok nem szeretnek lebukni, és nem akarnak a háziakkal bármilyen személyes összetűzésbe keveredni! Ennek megfelelően nem ajánlatos megpróbálni feltartóztatni a tolvajt, amennyiben rajtakaptuk a lakásunkban. Inkább zárkózzunk be egy szobába, és az ablakon keresztül hívjunk segítséget. A legjobb megoldás azonban minden esetben az, ha távol tartjuk őket az ingatlanunktól. Ha megtörtént a baj, akkor hívjunk rendőrt, valamint érdeklődjünk biztosítónknál a szükséges lépések felől!