Biztosítása a műholdaktól is védheti Önt

Űrkutatók szerint valamikor ma, de legkésőbb holnap fog beérkezni a föld légkörébe egy több mint 20 éve fellőtt műhold, amelynek egyes darabjai túlélhetik a légkör forróságát, és bolygónk felszínébe - esetleg a rajta tartózkodókba, azok tulajdonába csapódhat. Az egész űreszköz 6,5 tonnát nyom, és a légkörben biztosan darabokra szakad, így a szakértők szerint maximum féltucatnyi nagyobb darab érheti el ténylegesen a földet (ebből a legnagyobbik több mint 160 kilót nyom, amely akár egy épületre is veszélyt jelenthet.)

A zuhanó műhold

Ugyanakkor pánikra nincs túl sok okunk: földünk több 71 százalékát víz borítja, és ehhez hozzájönnek a kifejezetten gyéren lakott esőerdők, hatalmas kiterjedésű sivatagok, és embertelen magasságig húzódó hegycsúcsok, tehát mintegy 1:3200-hoz annak az esélye, hogy bármi fontosban is kárt tegyen. Ugyanakkor ez az esély is több a nullánál, és egy ilyen űrszemét-csomag bárkinek az életét, anyagi biztonságát tönkre teheti és ez ellen védekezni sem tud.

Biztosítási védelem és a műhold becsapódás

Az AEGON biztosító minden ilyen balesetet az „idegenen jármű ütközése” paragrafus szerint kezel, tehát a szokásos ügymenet során téríti meg az okozott, akár közvetlen károkat - sőt ha esetleg személyi sérülés történik, azt is balesetként kezeli, amire a balesetbiztosítási szabályok vonatkoznak.

A tudósok egészen a becsapódás előtti két óráig képtelenek megmondani, hogy nagyjából hol fognak földet érni az izzó fémdarabok (ennek a „pontos helye” is majd egy 800 km átmérőjű kör lesz), de ennek epicentruma a sarkkörök kivételével egyelőre bárhol lehet.

Maga a műhold UARS névre hallgat, és még a Discovery űrrepülőgép vontatta fel 1991-ben azért, hogy a légköri adatokat és az ózonréteget tanulmányozza - 2005-ben vonták ki a forgalomból. Hivatalos magyarázat szerint a becsapódás oka az, hogy ”a korábban becsültnél gyorsabban csökken az UARS keringési magassága az erősödő naptevékenység miatt. Erre ráerősít, hogy a Föld felsőlégköre kiterjedt a Nap intenzív sugárzása miatt, így erősebb fékezőhatást fejt ki az alacsonyan keringő műholdakra.”