Egy átlagos betörés 4-10 percig tart. Gondolta volna?

Az Ön ingatlana mennyire betörő biztos? Olvassa el tanácsainkat, hogy ne legyen könnyű célpont a betörők számára.

#@LAKAS_BANNER1@#

Az átlagember hét közben dolgozik, hétvégén pedig sokszor a rokonoknál, barátoknál vendégeskedik, vagy kirándul, esetleg moziba megy, és akkor még nem is beszéltünk a nyaralásokról, amikor akár hetekig is üresen állhat az ingatlan. Ez mind-mind remek alkalom a betörőknek, hogy besurranjanak az ember otthonába értékek után kutatva.

Vannak bizonyos praktikák, melyekkel annak látszatát kelthetjük, hogy az ingatlan nem áll üresen.

Most megosztunk Önnel pár igen egyszerű, de gyakran nélkülözött biztonsági óvintézkedést, melyekkel sokat tehet azért, hogy biztonságban tudja lakását, amikor nem tartózkodik otthon. 

Az én házam, az én váram

Az elsődleges védelmi vonal otthonunk esetében a kerítés. Egy stabil, nehezen megmászható kerítéssel (nincs rajta kapaszkodó, vagy hegyes, éles díszítő elemeket tartalmaz) elveheti a betörők kedvét. A nyílászárókon nem éri meg spórolni, erős több ponton záródó biztonsági ajtót, és biztonsági fóliával, vagy ráccsal, redőnnyel, ellátott ablaküvegeket érdemes választani. 

Az elektronikai jelzőrendszer, és IP kamera, hasznos és jó megoldások.

Az elektronikai jelzőrendszer kialakításáról a legjobb, ha szakértők bevonásával gondoskodik, és egy cégtől rendeli meg a riasztórendszer működtetését valamint a távfelügyelet biztosítását. A kültéri riasztók hasznosabbak a beltérinél, még az előtt jeleznek, hogy a betörő bejutott volna a lakásba, így akár Ön is felkészülhet a betörőre és értesítheti a hatóságokat, vagy ha nem tartózkodik otthon, a távfelügyelet még tetten is érheti a betörőt.

IP kamera felszerelésével akár távolról is szemmel tarthatja otthonát, így nyugodtabb lehet, míg nincs odahaza, és típustól függően készíthet vele kép és hangfelvételt is, sőt, beszélhet is a hívatlan vendégekhez.

A betörők kedvelik a sötét, elhagyatott területeket. A mozgásérzékelős lámpa elbizonytalaníthatja őket, mert arra utal, hogy a háznál vigyáznak a biztonságra.

Ne felejtse el bekapcsolni a riasztót és, aktiváljon valamennyi védelmi berendezést, ha elmegy otthonról! Ez nem csak a betörők miatt fontos, ugyanis, ha megtörténik a baj, a biztosító ellenőrzi, hogy a betörés időpontjában működtek-e a védelmi berendezések. A kártérítéséhez nem elegendő ezen eszközök megléte, ezeknek aktiválva is kell lenniük. Fontos, hogy a lakásbiztosítás megkötése előtt ismerje meg a védelmi előírásokat is!

Akadályozza meg az könnyű bejutást és az egyszerű eltulajdonítást

Mivel az elkövetők gyakran a ház környékén található eszközöket, ablakhoz közel álló ágakat, kerítéselemeket használnak a bejutáshoz, ezeket az eszközöket mindig zárja el, az ablakhoz közel álló ágakat pedig vágja vissza.

A kaput és az ajtókat akkor is tartsa zárva, ha otthon tartózkodik.

Értéktárgyait – táskát, kocsi kulcsot, pénztárcát, igazolványokat – ne hagyjon a bejárati ajtó vagy a nyitott ablak közelében, mert a besurranó tolvajok hamar eltulajdoníthatják ezen értékeit.

A ház kulcsait ne rejtse el az ajtó közelében – a lábtörlő alá, vagy a virágcserépbe –, mert az elkövetők ismerik a „dugi” helyeket.

Nem mindegy az időzítés

Szerencsés eset lenne, ha mindig tartózkodna otthon valaki, de a legtöbb családban ez kivitelezhetetlen, ezért apró trükkökkel kell azt a látszatot kelteni, hogy mozgás van a lakásban és otthon tartózkodnak. A lakásban lévő időzített kapcsolók használatával ez könnyen megoldható.

Kérje a szomszédok segítségét!

Arra az esetre, ha elutazik célszerű megkérni egy rokont, barátot vagy akár a szomszédot is, ha jó viszonyban vannak, hogy ürítse ki a postaládát, amíg otthonától távol van. Mivel a betörők üres házat keresnek, figyelik a postaládákat. Minél inkább tele van a levelesláda annál biztosabb, hogy az a lakás jelenleg üres. Családi ház esetében ugyan ez igaz a szemétszállításra is. Ha az adott napon az utcában mindenhol kint van a kuka, de egy háznál nem, az szintén arra utal, hogy a tulajdonos nem tartózkodik otthon.

TIPP! Ha teheti, a szomszédok értékeire is figyeljen, ugyanis a kölcsönösség a hatékony megelőzés záloga.

Ne cselekedjen megszokásból vagy meggondolatlanul

Hagyja széthúzva a függönyöket. Általában az a szokás, ha elutazunk, akkor lehúzzuk a redőnyöket, vagy behúzzuk a sötétítőt. Ha több napon keresztül nincs változás, és mindig besötétítve van a ház, az hamar feltűnhet a betörőknek.

Ne kürtölje szét a világba, ha elutazik, legyen szemérmesebb! Napjainkban, a közösségi médiában gyakran látni, hogy ki hol tartózkodik épp. Sajnos ezeket az oldalakat a betörők is nézik, és, ha nem elég elővigyázatos, illetéktelenekhez is eljuthat Önről az információ. Figyeljen arra, kivel osztja meg tervezett utazását, vagy éppen aktuális tartózkodási helyét.