Egyedül, vagy szakértő segítséggel?

Az új otthon tökéletes, a költözés is jól ment és már csak egy-két apróság hiányzik. Ezek közül párat – többek között a kisebb javítási-festési munkákat – magunk is elvégezhetjük, ezzel is még inkább sajátunknak érezve új lakásunkat. Az ennél nagyobb, és valódi szaktudást igénylő feladatok azonban nagy kihívást jelentenek. Egy bejárati ajtó beszereléséhez tényleg maga járja körbe az üzleteket minden kellék beszerzéséhez, vagy esetleg szakember segítségét venné igénybe? Ha még nem döntött a kérdésben, akkor érdemes feltennie magának a következő kérdéseket!

Van elég időm rá?

A lakásfelújítási munkák döntő többsége nem napokat, inkább heteket vesz igénybe főleg akkor, ha saját magunk végezzük a szabadidőnk terhére. A hosszúra nyúló folyamat pedig azt eredményezi, hogy egy-egy helyiség arra az időszakra kikerül a használatból. Ilyet lehet többek között a konyha is, ahol a bútorok és a munkalapok cseréje miatt meg kell gondolnunk melyik éri meg jobban: a költséghatékonyabb, de hosszabb ideig tartó kellemetlenség, vagy a gyorsan és megbízhatóan dolgozó szakember megfizetése?    

 

Van elég szerszámom?

Az természetes, hogy egy jól felszerelt háztartás sem rendelkezik az összes felújítási munkálathoz használatos szerszámmal. A szerszámok beszerzése előtt gondolja át, hogy mire is van szüksége, és azokat hányszor használná. Burkolásra, festésre, vagy esetleg tetőfedési munkákra készül? Akármiről is legyen szó, általánosságban elmondható: amit éveken keresztül csak egyszer használna, semmiképpen se vegye meg, legfeljebb vegye bérbe, vagy hívja ki a hozzáértő, és a kellő szerszámokkal rendelkező szakembert!

Van elég tapasztalatom?            

A kérdés jogos, de a mindenre kiterjedő tudás hiánya nem feltétlenül kizáró ok. Ma már se szeri, se száma a különböző otthoni használatra írt szakkönyveknek, ráadásul ezek a legtöbb esetben hasznosnak is bizonyulnak, és több kisebb munkánál még elegendőek is lehetnek a felkészüléshez. Egy pár négyzetméternyi falfelület átszínezéséhez tényleg nem kell más, csupán egy kisebb vödör festék, egy jó minőségű ecset, valamint egy kis idő a kötelező takarításhoz. Ezzel szemben például egy keményfa padló lerakása már komolyabb felkészültséget igényel. Az összetett előkészületeket igénylő munkálatok elvégzése, vagy a több esetben balesetveszélyes szerszámok és gépek használata előtt fontolja meg szakértő bevonását! Ha a szakmunkás mellett tevékeny résztvevője a munkának, akkor a következő lakásban akár már maga is végezheti ezeket a felújításokat is!  

Legyen bármennyire is tapasztalt barkácsoló és felújító, összegyűjtöttünk egy listát azon külső és belső munkákról, amelyek kapcsán melegen ajánlott a téma szakértőjéhez fordulni.

Külső munkák:

-          bejárati ajtók felhelyezése

-          garázskapuk beállítása

-          garázsajtó és –nyitó beállítása

-          tetőszerkezet javítása

-          tároló épületek felújítása

-          generátor üzembe helyezése

-          vízmelegítők és ablakok javítása, szerelése

Belső munkák:

-          padlószőnyegezés

-          csempézés

-          parketta, laminált- és PVC padló lerakása

-          konyhaszekrények építése

-          konyhai munkalapok méretre vágása

 

Szakember nélkül inkább ne!