Elavult lakásbiztosítások, veszélyben a panelek

Az új, egységesítet baleseti adó folyományaként felmerült már, hogy a lakásbiztosítási piacon a legelavultabbak a szerződések, így ebben az üzletágban lehet számítani a legnagyobb piaci változásokra.

Most, egy független biztosítási alkusz spontán akciójából az is kiderült, hogy nagyjából mekkora gondba lehetnek az érintettek. Bár a felmérés arra nem jó, hogy megpróbálja számszerűsíteni ezen házak számát, vagy akár arányát, de a trendet és a veszélyeket jól jelzi, ezért érdemes néhány percet rászánnunk az eredmények megtekintésére

Sanyarú kép

Bár a felmérés szerint még a több százmilliós ingatlanok gazdái is lehetnek annyira figyelmetlenek, hogy több mint öt évig a lakásbiztosításuk felé sem pillantanak (a számlák befizetésén kívül), de a legnagyobb veszélyben a panellakók vannak. Ott ugyanis szinte áltagos, hogy már több mint tíz éve nem volt frissítve a lakásbiztosítási szerződésük. Ez azért nagyon komoly probléma, mert a szerződésben általában a lakás 2-3 millió forintos értéken szerepel, amikor valós értéke 8-12 millió forint körül mozog jelenleg - de ha leég, vagy egyéb módon megsemmisül, akkor csupán a szerződésben szereplő összeget kapják utána. Azok is komoly hátrányban vannak, akik „csupán” 5-6 éve nem kötötték újra lakásbiztosításukat: a piacon már minden biztosító jóval olcsóban kínál olyan szerződéseket, amik sokkal kiterjedtebbek, mint az akkori szerződésünk.