Elemi erővel - Elkerülhető vízkárok

A víz az élet egyik elengedhetetlen kelléke, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Föld 71 százalékát víz borítja be. Az élő szervezetek egyik alapvető lételemére azonban könnyen ellenségként tekinthetünk, mert sokszor nem várt csapásként jelenik meg életünkben.

A vízkárokra valóságos rémálomként tekinthetnek a lakástulajdonosok, mert gyakran már csak az  otthonukban keletkező hatalmas károkat veszik észre. Az okok nagyon széles skálán mozognak, kezdve a háztartási gépek és egyéb eszközök meghibásodástól, egészen egy elöregedett anyag miatt megrepedt tömlőig, vagy éppen egy rosszul záródó szelepig.

A nem időben észlelt vizesedés hatalmas bosszúságot és magas javítási költséget eredményezhet, pedig egy vízkár-szakértő szerint az ilyen károk hozzávetőlegesen 80 százaléka megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel és megfelelő karbantartással. A realestate.msn.com portál összeállított egy listát, hogy mire érdemes odafigyelni a megelőzés érdekében.

Takarítsa sűrűn otthonát: Furán hangzik, de az igazság az, hogy a rendszeres takarítással hamarabban kiszúrhatja a problémás helyeket. A mosdó, illetve a mosakodó tálca alá havi rendszerességgel nézzen be és győződjön meg róla, hogy minden felület száraz és mentes a nedvességtől és vizesedéstől. A padló, a falak, a wc-csésze, a zuhanyzó, a mosdó, és a mosogató tisztításánál pedig nagyon figyeljen, hogy a vizesedésre utaló nyomok ne maradjanak észrevétlenül.

Nézzen be a háztartási gépek mögé: Ha teheti, havi rendszerességgel pillantson be a mosogató- és a mosógép mögé, valamint alá, dohosságot keresve. Ha nem tudja könnyen elmozdítani ezeket, akkor használjon egy hosszúszárú kefét és azzal nyúljon be a gépek mögé. Különösképpen figyeljen, amikor ezek a gépek be vannak kapcsolva, mert egy működés közben megrepedt tömlő rengeteg vízzel képes elárasztani a lakását. Ha teljes nyugalomra vágyik, akkor tartsa elzárva a mosógépet vízzel ellátó szelepet a következő használatig.  

Higgyen az orrának: Ha dohosságra vagy penészre utaló szagot érez, akkor az nagy eséllyel szivárgó vízre utal. Nézzen szét alaposan a konyhában és a fürdőben. Amennyiben nem találja a vizesedés forrását, hívjon szakembert.

Cserélje a gépek tömlőit: A szakértők egybehangzó véleménye, hogy a vízkárok jelentős részét megrepedt mosó- vagy mosogatógép-tömlő okozza. A repedések és az azzal járó károk érthető módon akkor okozzák a legnagyobb bajt, amikor nem tartózkodik otthon senki, hiszen ilyenkor a víz észrevétlenül folyhat huzamosabb ideig. Az ilyen katasztrófák megelőzése érdekében érdemes 5-7 évente cserélni a tömlőket és a tömítéseket. Szakemberek azt ajánlják, hogy ha tehetjük, cseréljük le ezeket az alkatrészeket nagyobb szakítószilárdságú elemekre. Ezek a vastagabb és erősebb faluk miatt sokkal jobban bírják a nyomást, így minimalizálhatjuk a repedések kialakulásának esélyét. 

Tudja hogyan kell elzárni a fő vízcsapot a  lakásában? Bármilyen nagyobb vízszivárgás, esetleg folyás esetén jó, ha tudja, hogy hol kell teljesen elzárni a lakásba bejutó vizet.