Elhúzódó tél és extrém időjárás szedte az áldozatait

Az extrém módon, még Április első időszakára is átterjedő tél komoly gazdasági károkat okozott Európában - aminek egy részét a gépjármű- és a lakásbiztosítók állták.

Az extrém hideg és a különlegesen sok hó nem csak fagy és hó károkhoz, hanem belvizekhez és árvizekhez is vezetett. Az öreg kontinensen 774 millió eurónyi kárt okozott az elhúzódó tél. Igaz, ennek oroszlánrészét Franciaország „vállalta magára”, ahol 30 ember haláláért is felelős volt az extrém hideg. A legtöbb gondot az erős szél, és a jég okozta a házakban, a kettő kombinációja pedig az utakon emelt sokszor elpusztíthatatlannak tűnő hótorlaszokat - no meg eredményezett számtalan balesetet. Előbbieket a lakásbiztosítások, utóbbiakat a kötelező és casco biztosítások térítették.

Magyarországon különösen nagy károkat okozott Holle anyó túlbuzgó munkája - az ország méretéhez képest természetesen. Ehhez mondjuk derekasan hozzájárult a kormányzati kommunikáció nehézkessége, és a katasztrófa elhárítás felsülése, amely örökké emlékezetessé tette az idei március 15-ét, hiszen voltak, akik több mint egy napot rostokoltak a gépjárművükben. Ám a biztosítók eme különleges esetre különlegesen reagáltak: egyes esetekben a cascónál engedték el az önrészt, más esetben a saját kötelezőjüket jegyző biztosító megelőlegezte nekik a majd érkező KGFB kárkifizetést. Lakásbiztosítások esetében pedig olyan esetekben is vállaltak kárkifizetést, amik egyébként kizáró tényezők (porhó okozta kár, saját kertünkből felkapott bútorok okozta károk, stb.).

De nem csak Európára csapott le természetanyánk bosszúja. Japánban akkora hó hullott, hogy egyes esetekben 5,5 métert is elérte a leérkezett mennyiség (a közlekedésben mégsem okozott jelentősebb fennakadást), az eltakarítása ellenben 14 millió dollárba került. Brazíliában folyóáradások okoztak komolyabb károkat, Kínában jégeső és szilvihar pusztított, Bangladesben pedig egy tornádó okozta 35 ember halálát. Az Egyesült Államokban is forgószél okozott 250 millió dolláros kárt: a szárazföldi hurrikánnak is nevezett Derecho végzett komoly pusztítást (a károkból mintegy 150 milliót a gépjármű- és lakásbiztosítások álltak). Annak ellenére volt az eddigieknél komolyabb az okozott károk nagysága, hogy ez a hurrikánszezon kifejezetten szegény volt hurrikánokban.