Erre figyeljünk lakásvásárláskor

Lakásvásárlás szempontjából a legaktívabb negyedév az év vége, ezért a karácsonyra lakást vásárlóknak szeretnénk némi útmutatási segédlettel kedveskedni az ehhez kapcsolódó lakásbiztosítási kérdések megválaszolásával.

Először is nagyon figyeljünk az eladás és a birtokba adás közti különbségre. Eladás (és vétel) akkor történik, ha aláírjuk az erre vonatkozó szerződést, és a pénz - vagy legalább annak egy, a szerződésben rögzített része meg nem érkezik az ex-tulajdonoshoz. Ám egészen addig továbbra is az ex-tulajdonos felel a lakásért, amíg a birtokba adás (birtokba vétel) meg nem történik. Ekkor kapja meg az új tulajdonos a ház kulcsát, lesz a vízóra és a közüzemű számlák átvezetve az ő nevére. Vagyis lakásbiztosítást is ekkortól kell megkötnünk - a köztes időszakban a volt tulajdonos lakásbiztosítása van érvényben, annak hiányában pedig ő téríti a károkat.

A kötés menete

Lakásbiztosítást legegyszerűbben, és legolcsóbban online köthetünk, méghozzá lakásbiztosítás kalkulátor használatával. Érdemes olyan biztosítást kötnünk, amelyek a ház ingóságaira is kiterjed. A ház értékének meghatározásánál figyelnünk kell arra, hogy itt minden esetben az újjáépítési, és nem a kereskedelmi értéket kell megadni. A lakásbiztosítás kalkulátor használatához nem árt összekészíteni az ingatlan fontosabb adatait, saját személyes adataikkal együtt.