Erről tudnia kell, ha többlakásos ingatlanban él

A panel vagy egyéb társasházi ingatlanban lakók sokkal inkább ki vannak téve egy váratlan kár bekövetkezésének, hisz egy épületen belül sok lakás, sokféle ember található.

#@LAKAS_BANNER1@#

Egy társasházi lakóközösség speciális károkozás és kárenyhítési szempontból is.  Példának okáért a szomszéd eláztatása csak társasházakban vagy panellakásokban fordulhat elő, vagy közös helységek is csak ilyen típusú ingatlanokban léteznek. Társasházak és panellakások esetében már elterjedt, hogy a lakók közös döntése alapján a társasház szerződik egy biztosító társasággal, és így közösen védik az ingatlant. Közgyűlésen a lakók döntenek arról, hogy szerződjenek-e közösen. Amennyiben a szerződés mellett döntenek, akkor a biztosítási díjat beépítik a közös költségbe.

Legideálisabb esetben, a társasházi szerződés kiterjed a lakók ingatlanára is, így nekik saját szerződésüket csak ingóságra kel már megkötniük. Ha ilyen szerződéssel nem rendelkezik a társasház, akkor egy esetleges közös helyiségben történt kárt a lakóknak közösen kellene helyreállítaniuk, ami jelentősen megnehezítené a rend behozást. A legtöbb kár nemcsak a közös tereket éri, egy fentebbi lakónál történt csőtörés több alatta lakó szomszédnál is okozhat problémát. Felelősségbiztosítás terhére rendezhető például a lakók eláztatása.

Tipikus kár lehet még a társasházaknál, a tűzkár nélküli füst és koromszennyeződés, ha az alsó szomszédnál tűz keletkezik, de ingatlanunkra a tűz nem terjed át, csak a korom okoz lakásunkban problémát, a saját biztosítónk csak akkor rendezi kárunkat, ha van tűzkár nélküli füst és koromszennyeződésre kiegészítő biztosításunk. Így az, aki emeletes ingatlanba költözik fokozottan gondolkozzon el a biztosításkötésen.