Értéknövelő munkálatok a ház körül: az eladáskor is hasznosak lehetnek

Egy-egy jól megválasztott, ház körüli apróbb felújítással, vagy éppen nagyobb beruházást igénylő átalakítással magunk számára is kellemesebb környezetet hozhatunk létre, arról nem is beszélve, hogy a hatalmas túlkínálatot felmutató ingatlanpiacon is jobb esélyeket teremthetünk lakásunk eladásakor. Azzal azonban érdemes tisztában lennünk, hogy a nagyobb változásokról biztosítónkat is tájékoztatnunk kell!

Ingatlanpiaci szakemberek szerint átlagosan 20-25 évente költöznek új lakásba az emberek, tehát előbb vagy utóbb legtöbben a jelenlegi lakásuk árusításába kezdenek. A nagyobb ingatlanértékesítő hálózatok kimutatásai alapján évek óta alacsony, nagyjából 80-90 ezer közé tehető az értékesített ingatlanok száma. Ez sok tényezővel magyarázható, de az biztos, hogy az eladás mellett döntő tulajdonosoknak manapság jóval nehezebb dolguk van, így a lecsökkent árak, és a hatalmas túlkínálat miatt fontos megtalálni annak a módját, hogy otthonunkat vonzóbbá tegyük a leendő vásárlók számára, hiszen így akár milliókkal is növelhetjük az eladási árát. Az természetes, hogy amikor az ingatlanunk eladása mellett döntünk, akkor a lehető legtöbb pénzt szeretnénk kapni érte, de mégis milyen működőképes módszerek vannak erre?

Természetesen mindenkinek a különböző külső és belső felújítási beavatkozások jutnak eszébe. Az ilyen jellegű munkálatoknak több módja is lehet, de mindenképpen ajánlott alaposan átgondolni, hogy mivel járunk jól, és mi nyerheti el a majdani tulajdonos tetszését az ingatlankínálatot elemezve.

Ha már pénzt szánunk ingatlanunk vonzóbbá tételére, akkor persze mindenképpen azt szeretnénk, ha a beruházás megtérülne az eladáskor. Szakemberek tanácsa szerint azonban az apróbb munkálatoknál ne az eladási ár felturbózása járjon az eszünkben, hanem egyszerűen csak egy kellemesebb és élhetőbb otthon megteremtése legyen a célunk! Amennyiben sikerrel járunk, akkor abban is biztosak lehetünki, hogy a végeredménnyel az új otthont keresők fantáziáját is könnyebben és hamarabb felkelthetjük. A legjobban természetesen akkor járunk, ha mi magunk vállalkozunk az apróbb, szakembert nem feltétlenül igénylő ház körüli munkálatokra, így a költségeken is faraghatunk. Fontos az is, hogy mielőtt meghirdetjük a lakásunkat, a ház külső részeinek állapotát is vizsgáljuk meg, ugyanis az évek során felhalmozódott kisebb kinti hibák is képesek a vevőket elijeszteni.

Ezzel szemben a nagyobb befektetéssel és látványos változással járó átalakítási, valamint felújítási munkák nagyobb valószínűséggel jelentenek értéknövelő tényezőt ingatlanunkon. Az ilyen munkálatokkal azonban - akár hisszük, akár nem - könnyen túlzásokba is eshetünk. Ingatlanokkal foglalkozó szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt még bármilyen nagyobb, ház körüli felujításra szánnánk rá magunkat, mindenképpen vizsgáljuk meg tüzetesebben a környékünkön lévő otthonokat. Meg kell néznünk, hogy a tervezett felujítás mennyire passzol a terület összképébe. Az könnyen belátható, hogy egy pazar kovácsoltvas kapu például valóban növelheti a ház értékét egy olyan helyen, ahol hasonló építésű és stílusú ingatlanok vannak. Amennyiben viszont a munkálat végeredménye jelentősen eltér a környék összképétől, akkor a leendő vevők sok esetben nem hajlandóak a piaci ár feletti összeget kifizetni az esetleges extrákért, így kimondható, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik, tehát ilyen esetben nem térül meg befektetésünk.

A házba beljebb lépve is vannak lehetőségek, így akár a konyha átalakítása vagy egy télikert építése is nagyban hozzájárulhat az ingatlanunk értékének növeléséhez, de ezek természetesen hatalmas költséget is jelenthetnek a pénztárcánknak.

A jó hír, hogy van más módja is annak, hogy növeljük az ingatlanunk értékét, ilyen például a tereprendezés. Egy megfelelően parkosított családi ház a lehető legjobb benyomást tudja kelteni a leendő vevőkben. A pozizív első benyomás képes szinte annyira elvarázsolni a vevőjelölteket, hogy később azok egy-egy nagyobb hibát is hajlandóak elnézni. A növények gondozása, vagy esetleg újak telepítése nagyban hozzájárul ehhez. A nem kertes házakban pedig ügyeljünk arra, hogy a bejárati ajtó és az előszoba a lehető legkellemesebb hangulatot teremtse!

Döntsünk bármelyik megoldás mellett, ne feledjük, hogy amennyiben olyan munkálatokat hajtunk végre, amellyel megváltoztatjuk lakásunk szerkezetét vagy elrendezését - például télikertépítés vagy tetőtér-, illetve garázs átalakítás – lépjünk kapcsolatba a biztosítónkkal és tájékoztassuk őket az ingatlanon elvégzett változtatásokról!