Felújított panelek, átértékelődött biztosítások

Az előző kormányok által oly lelkesen meghirdetett panel programok kezdenek a céljukhoz érni. Debrecenben 3491, Miskolcon 1143, Szegeden több mint 2000, szombathelyen 960 panellakás felújítása fejeződött be az elmúlt pár évben, a fővárosban pedig ezen számok többszöröse. 2001 és 2008 között 190 ezer panellakás felújítása ment végbe, de a folyamat 2008 és 2011 közt felpörgött (a pontos számokról nem található összesített adatbázis).

A felújítások hatására akár 60%-os hő megtakarítást is elérhet az épület, amely jelentősen csökkenti az ott élők rezsiköltségét és növeli a lakás értékét, hiszen többnyire százezreket érő új radiátor, ablakok és közösségi ajtó is került régiek helyére, valamint az egész ház esztétikai értéke is javul az újrafestésnek köszönhetően.

Ez természetesen öröm a panellakók életében, életkörülményeik jelentősen javulnak a felújítás után. Csakhogy eme változás minden tekintetben oda kell figyelni és lépést kell tartani vele. Ez alól nem kivétel a lakásbiztosítás sem.

A mostanában egyre szaporodó paneltüzek károsultjait gyakran éri az a kellemetlen meglepetés, amikor a biztosító a lakás felújított értékénél jóval kevesebbet fizet, mivel a biztosítás nem lett igazítva a felújítás utáni értékek védelmére.

Figyeljünk arra, hogy mi ne járjunk így! Ha az egész panellakásra kiterjedő panelbiztosításunk van, akkor a közös képviselőnknek szóljunk, ha nem, akkor saját biztosításunkat terjesszük ki arra az értékre, amely az új házunkat „megilleti”. Igaz, hogy így némileg növekedni fog a biztosítás díja, de milliókkal nő a biztosító által fizetett összeg is, ha netán valamilyen a katasztrófa érné lakásunkat. Ha pedig még nincs biztosítása, feltétlen kössön egyet, mivel egy felújított panellakás valódi értéket képvisel, vigyáznunk is kell rá!