Földrengéstől is véd a lakásbiztosítás

Bár Magyarországon viszonylag ritka a valós károkat okozó földrengés, azért évente átlagosan egy-kettő olyan is előfordul, aminek következtében számottevő kár keletkezik (és elméletileg 100 évente egy katasztrofális kimenetelű is, de ilyen már jó régen nem történ).

Legutóbb a Jászberénytől nem messze eső Heves község szenvedett el egy komolyabb károkat okozó földrengést: több tucat lakásbiztosítási bejelentést, és mintegy 40-50 millió forintos kárt regisztráltak (igaz nem mindenki rendelkezett lakásbiztosítással).

Károk

A földrengés leginkább a vakolatot veri le, már fellazult tetőcserepeket küld a padlóra, esetleg némi üvegkárt okoz - valamint repedéseket a falon. Azonban ha ezeket a kisebb hibákat nem javítják ki időben ,akkor ez később beázásokkal sokkal komolyabb esetekhez is vezethet. Egy lakásbiztosítás alapvetően véd földrengés károktól, ez majdnem minden csomagban alapvető kárfedezetként szerepel. Azonban meg szokták adni határértéki minimumként a Richter-skála szerint 4,2es erősséget (a Mercell-skálán 5ös), vagyis az ez alatti rengéseknél a szerződés szerint nem kell fizetnie a biztosítónak. Ám a kisebb rengések esetén is fizetni szoktak a biztosítók (a mostani hevesi például csupán 3,5-ös erősségű volt), ugyanis a kár nem számottevő, azonban az eset után szinte garantáltan vesztene egy szerződőt a biztosító, ami hosszú távon nem éri meg.