Gazdasági pánik: lakásárak, lakásbiztosítások

Három meghatározó esemény is történt az utóbbi hetekben az Európai Unió környékén: három választás, amely alapvetően meghatározhatja a következő évek irányát.

. A Szerbeknél Tomiszlav Nikolics nacionalista politikus nyerte az államfőválasztást, és első beszédében - sokak meglepetésére - az EU-hoz való csatlakozás folytatását ígérte, amely jól jelzi, hogy kívülről még mindig nagyon vonzó az Unió. Görögországban szélsőséges pártok az eddigieknél sokkal nagyobb részarányban jutottak be a parlamentbe, és megakadályoztak mindenfajta kormányalakítást, mert eleve kizárták az IMF és az EU által diktált további megszorításokat, így új választásokat kell kiírni. Ha ez pár hónap múlva is megismétlődik, akkor az egész ország becsődölhet, amelynek katasztrofális következménye lehet az eurózónára.

Áthatások

Ám Görögország csődje nélkül is fennáll egy újabb gazdasági világégés esélye: Spanyolország egyre nehezebben finanszírozza hiteleit, és bankszektora is nagyon ingatag lábakon áll, az EU-nak pedig nincs annyi pénze, hogy megmentse Európa negyedik legnagyobb gazdaságát, ha az elkezdeni összeomlani - amely valószínűleg Olaszországot is magával rántaná. Ezért is nagyon fontos Angela Merkel német kancellár számára, hogy mindenki betartsa a fiskális paktumot, amit erőteljesen veszélyeztettek Francois Hollande, az újonnan megválasztott francia elnök kampányszólamai. Ám megválasztása után megszelídült, így csak némi gazdaságélénkítő téglát erőltetne be a megszorítások falába, amelyet talán még Merkelnek is megbocsájtanak jövőre a német választók, akik egyre elégedetlenebbek azzal, hogy az ő adójukkal mentenek meg minden országot, amely képtelen fegyelmezetten gazdálkodni.

Az új tégláktól függ az építőipar helyzete Magyarországon - ugyanis hazai forrásokból egyelőre esélytelen, hogy lábra tudna állni. Ám ez sem az elkövetkező években valószínű: mire az EU-ban megtárgyalják, kiírják a pályázatokat, azokat lezárják és megkezdődik az építkezés, az legjobb esetben is években mérhető. 2011-ben mínuszban mért rekordmennyiségű új lakást adtak át, idén pedig valószínűleg ezt is alul fogják múlni. Pedig az új lakások voltak a lakásbiztosítási piac egyik húzóereje- a másik pedig az, hogy a növekvő gazdaságban egyre többen tudták maguknak megengedni a lakásbiztosítás „luxusát”. Ám a lakásbiztosítási piac most erre a második pillérre sem támaszkodhat, ráadásul az egységesítet biztosítási adó felébresztheti az eddig alvó szerződéseket, így sokan fognak olcsóbbra váltani. Ezek összhatása pedig minden bizonnyal az lesz, hogy a lakásbiztosítási piac kötés- és profitszáma is beáll a többi nem-életbiztosítás folyamatosan negatív eredményeket hozók sorába.