Gépjárművek és a lakásbiztosítások

Bár a nem-életbiztosítások, vagy a vagyonbiztosítások piacán rendszerint külön emlegetik a lakásbiztosításokat, és a gépjármű biztosításokat, mégis a lakásbiztosításoknak több olyan kiegészítőjük van, amely a gépjárművekre is kiterjed - ezen cikkben ezekről lesz szó.

Ennek a logikai alapja az, hogy a mai, számtalan kiterjesztési lehetőséggel ellátható lakásbiztosítások próbálják a család teljes vagyonát megvédeni, és ebbe természetesen a gépjármű is beletartozik - hiszen a lakás után általában az a család második legértékesebb vagyontárgya. Fontos megjegyezni, hogy ezek kiegészítők sosem fedik át a casco vagy a kötelező felelősség biztosítás hatásköré t- a közlekedési balesetek teljes mértékben távol esnek egy lakásbiztosítás hatáskörén. Ám együttkötés esetén mindkét (három) biztosítás árából jelentős kedvezményt lehet abszolválni.

Kiegészítő lehetőségek

Az első és legtöbbet igénybe vett autóhoz kapcsolódó lakásbiztosítási kiegészítő a garázsban tartott autó biztosítása. Ez tulajdonképpen egy speciális melléképület biztosítás, amely a garázsban álló gépjárművet is biztosítandó vagyontárgyak közé sorolja. A biztosítás véd minden káreseménytől, amitől az alapként megkötött lakásbiztosítás is véd, sőt, csőtörés okozta károktól még akkor is, ha a lakásbiztosításunk arra nem terjedne ki. A havidíja évi pár ezer forint, ám két csomag választható: az egyik hárommillió, a másik dupla ekkora térítési limittel rendelkezik egy-egy káresemény során, és az éves díj is e szerint változik (a második opció nyilvánvalóan csak az értékesebb gépjárművek esetében logikus választás). Ha rendelkezünk casco biztosítással, akkor ez a kiegészítő arra is tökéletes, hogy ezzel térítsük a casco önrészének mértékét.

A harmadik, autóhoz köthető kiegészítő a cascóhoz és KGFB-hez is igénybe vehető gépjármű asszisztenciabiztosítás. Ez lényegében egy éjjel-nappal hívható ingyenes számot takar, ahol segítenek rajtunk, ha bárhol az EU területén eltévednénk, vagy ha valami probléma jelenik meg a gépjárművünkön menet közben, akkor tanácsot adnak annak orvoslására. Ha a helyszíni javítás nem lehetséges, akkor megszervezik számunkra a szakszerű javítást és állják az elszállítás költségét éppúgy, mint a bérautót, vagy választásunk szerint a szállás díját egészen addig, amíg a javítás be nem fejeződik. Nyilvánvalóan ennek legnagyobb haszna külföldi út során van, amikor a helyismeret és sokszor a nyelvismeret hiánya más módon igencsak nehézkessé tenné egy műszaki hiba megoldását.