Hatalmas hó és viharkárok

A március 15-ei, nemzeti ünnepünket is magában foglaló hosszú hétvégén hatalmas széllökésekkel kísért havazás tört ki.

Sokak számára annak ellenére váratlanul, hogy az időjárás jelentések egy héttel előre megjósolták a vészt. A hírek többsége az autóutakról, és a több mint 24 órára ott ragadt autósokról szólt, pedig a honi lakásállományban is nagyon komoly károk estek. A becslések szerint a kárérték a kétmilliárd forintot is meghaladja (elsősorban az északi régiókban, pest megyét bezárólag), amiből a lakásbiztosítási piac vezető tagjára, az Aegonra mintegy 600 millió forintos kár jut. Mivel az Aegon szeretné, hogy ügyfelei minél előbb túl lehessenek eme nehéz időszakon, ezért igyekszik a lehető leggyorsabban kifizetni a károkat, az eljárást számtalan helyen meggyorsítva.

A károk többségét a hó nyomása okozta, amit tetőztek a házról néhol lezúduló, nagy tömegű hó okozta károk. Gyakori volt a viharkárok különböző formái is, az erős szél által lesodort tetőelemektől kezdve, az idegen tárgyak által felkapott károkig, nem beszélve a kidöntött fák és villanyoszlopok okozta károkról. A beázás szintén sok magyar lakos életét megnehezítette - amit növeltek a fagy által okozott repedések, és az olvadás után tetőkön összegyűlő víztömeg is. Azonban elég sok olyan káresemény is történt, amit egy hagyományos lakásbiztosítás - kivéve az All-Risk típusúakat – nem térítene, ám az Aegon most, a különleges helyzetre való tekintettel mégis téríti.

Az egyik ilyen a porhó okozta károk, amik a heves szélnek hála rengeteg helyre befújódtak, ahol később felolvadva sok igen komoly beázást, pár napra rá pedig penészedést okoztak. A másik az, ha valakinek olyan tárgy okozott kárt a házában, amit a szél a saját kertjéből kapott fel: ezeket alapvetően a gondatlanságból kiindulva egy lakásbiztosítás sem téríti, de most az Aegon igen. A harmadik eset pedig, a tömeges áramkimaradásokhoz kapcsolódik: ha valakinek ebből származik valami közvetlen baja (például a leeresztett hűtőben vagy fagyasztóban megromlanak az ételek) a biztosító ezeket a káreseteket is téríti. A kárbejelentéseket természetesen ekkor is megfelelően (lehetőleg fényképpel, számlával kapcsolva) meg kell tenni.