Hatalmas károkat okozott a vihar

A természet dühöngése évről évre megmutatkozik még Magyarország hegyekkel körülölelt tájain is: a nyári viharok egyre gyakoribbak és vadabbak lesznek.

A legutóbbi égzengés az előzetes felmérések szerint akkora károkat okozott a hazai lakásállományban, amely alsóhangon milliárdos nagyságrendű.Bár még „csak” 500 millió forint körüli igazoltnak látszó kárigényt jeleztek a lakásbiztosítással foglakozó biztosítóknál, ez az összeg napról napra növekszik - egyes becslések szerint a teljes, lakásokban bekövetkezett kár nagysága eléri a 2,5 milliárd forintot.

Eloszlás és kárfajták

Ebből a 2,5 milliárdból, 1-1,25 milliárdot tehet ki azon károk nagysága, amelyeket egy lakásbiztosítás sem fedez. Ez nem a lakásbiztosítások hibája: majd minden lakásbiztosítás téríti az alapvető vihar és villámkárokat. Magyarázatul az szolgál, hogy az ország lakóházainak 25 százaléka nincs lakásbiztosítással biztosítva, és ezek jellemzően azon rossz állapotban lévő házak, amelyekben nagyobb károkat képes tenni a vihar. A káreloszlási trend is visszafordulni látszik: az idén nyáron jellemzően első helyre törő villámkárok helyett ismét a hagyományos viharkárok viszik a vezető szerepet mind árban, mind mennyiségben (69 százalék írható a rovásukra). Mivel az időjósok szerint szeptember közepéig még sok hasonló vihar várható, ezért aki teheti, és még nem rendelkezik lakásbiztosítással, az kössön egyet!