Hogyan tartsuk melegen otthonunkat?

Tél van, már le is esett az első hó. Otthonunkban ilyenkor egy komoly feladatot mindenképpen meg kell oldanunk, mégpedig lakásunk melegen tartását. Nem meglepő módon mindenki a legköltséghatékonyabban szeretné megoldani az otthon melegének biztosítását. Íme, néhány pénztárcakímélő módszer ehhez.

Szigeteljünk! Az ajtók és az ablakok nem csak a hideget tartják távol a lakásunktól, de a meleg levegő távozását is megakadályozzák. Egy pár órás munkával nagyban tudjuk csökkenteni rezsiköltségeinket, amennyiben ajtóinkat, illetve ablakainkat szigetelőcsíkkal zárjuk le. Ez különösképpen hasznos a tetőtérben, hiszen a meleg levegő felfelé száll.

Tisztítsuk a fűtési rendszert! A vezetékekben lerakódott rozsda iszapot képez, amely duguláshoz vezethet. A szerkezet időszakos ellenőrzése és tisztítása hosszútávon kifizetődik, hiszen a tisztítást követően megnő a rendszer hatékonysága, valamint a lerakódások sem veszélyeztetik tovább rendszerünk többi elemét, így megnő azok élettartama.

Programozzuk termosztátunkat! A programozás lehetővé teszi, hogy alacsonyabb hőfokon tartsuk lakásunkat, amikor nem tartózkodunk otthon. Mindenképpen érdemes beszereltetnünk egy termosztátot amennyiben még nincsen ilyen készülék otthonunkban.

Tekerjük lentebb a fűtést éjszaka! Az esti órákban a legdrágább a fűtést üzemeltetni, hiszen ilyenkor van kint a leghidegebb, így a lakás melegen tartása sok energiát vesz igénybe. Kapcsoljuk lentebb a fűtést mielőtt elmegyünk aludni. Ha fázósak vagyunk, akkor inkább használjunk vastagabb takarót, de egyébként azt is érdemes tudni, hogy alvás közben szervezetünk is hőt termel, így tartva melegen minket. Éjjel 18-21 fok között van a megfelelő hőmérséklet.

Tartsuk zárva az szobaajtókat! Tekerjük le a fűtést az olyan szobákban, amelyeket nem használunk, valamint csukjuk be az ajtajukat is, hogy a meleget azokban a helyiségekben tartsuk, ahol a legtöbbet vagyunk a nap folyamán. Ezen kívül húzzuk fel a redőnyt vagy a függönyt a napos időszakokban, hogy a nap fénye is melegíthesse a szobát.

Végeztessünk energia auditot! Ez egy remek megoldás, amennyiben szeretnénk meggyőződni energiagazdálkodásunk hatékonyságáról, ráadásul az ingatlan eladásánál már kötelező a megléte is. Ezek az energetikai veszteségfeltáró vizsgálatok segítenek megtalálni a jelenlegi-, illetve a potenciális problémákat a fűtési rendszerünkben, így egyszerűen ki lehet deríteni, hogy hol tudnánk még csökkenteni a fűtésszámlánkon.