Így alakult át a lakáshitelek piaca az elmúlt 12 évben

A lakáshitelek a 2000-es évek elején jelentek meg először tömeges mértékben, amikor is az első Orbán-kormány bevezette a szoc. pol.-ként elhíresült, államilag támogatott, és visszafizetést garantált lakáshitelezési rendszert.

Az állami támogatás legaktívabb évében, 2003-ban mintegy 200 ezer lakáshitelt tartottak számon, ezek összértéke 7850 milliárd volt, és több mint 90 százalékuk államilag támogatott forinthitel volt. Az átlagos futamidő akkor 8,8 esztendő volt, az igényelt összeg átlaga pedig 3 millió forint körül mozgott.

A következő nagy lépés az olcsónak titulált devizahitelek megjelenése volt, ami 2008-ban tetőzött: csak ebben az évben 150 ezer hiteligénylést fogadtak el, amiből több mint 130 ezer volt devizahitel (az összesített lakáshitel szám pedig bőven túlmutatott a 200 ezren), és az évben igényelt hitelek összértéke túllépte a 950 milliárd forintot. A futamidő kis híján megduplázódott (15,6 év lett), az igényelt hitelek összege pedig 7 millió forint körülire nőtt. Az ingatlanpiac összeomlása és forint árfolyamának elszabadulása után a hitelezés is tetszhalott állapotba került, és a sokadik mentőcsomag ellenére is még mindig devizahitelesek tízezrei szorulnak segítségre. A hitelkihelyezés megszigorodott, a devizahitel intézménye gyakorlatilag megszűnt, az önrész mértéke drasztikusan megemelkedett. Tavaly mindössze 69 ezer lakáshitel szerződés köttetett, ám ebből is 12 ezer előző lakáshitel kiváltását szolgálta. A futamidő visszacsökkent 14,5 esztendőre, az igényelt összeg pedig 3,4 millióra.

2013-ban ismét átalakulhat némiképp a lakáshitelezési piac, méghozzá növekedő irányba. Ennek egyik oka, hogy mind a jogszabályváltozásoknak, mind az újra megjelenő (igaz elődjénél jóval szigorúbb) szoc. poln.-nak hála fiatalok és a friss családosok kedvezően juthatnak ingatlan hitelhez. Ráadásul az ingatlanhitelek kamata egy számjegyűre csökkent - hála a jegybanki alapkamat folytonos megvágásának. E mellett a különböző biztosítékok is egyre inkább beépülnek a refinanszírozásba: a lakásbiztosítások megléte eddig is átlagos volt, de most már a hitelhez kötött életbiztosítások is egyre gyakrabban megjelennek. Lakásbiztosítások kapcsán pedig érdemes megemlíteni, hogy nem muszáj azt a konstrukciót választanunk, amit a bank ajánl, hanem egy lakásbiztosítás kalkulátorral könnyen találhatunk olcsóbb opciót is.