Így védekezzen a villámcsapás ellen

Egy villám áramerőssége bizonyos források szerint a 20-30.000 ampert is elérheti, de kivételes esetekben akár a 300.000 ampert is meghaladhatja, így egy átlagos villámcsapás energiáját felhasználva körülbelül 115 ezer darab 60 wattos villanykörtét lehetne működtetni. Nem is csoda, hogy a villámok sokszor halálos baleseteket és hatalmas károkat okoznak. Éves szinten kb. 30.000 darab villám csap le hazánkban. Igazi védekezés nincs egy becsapó villám ellen, de ha figyelmesek és tájékozottak vagyunk, jelentősen csökkenthetjük az általa okozott károk és sérülések mértékét.

Egy átlagos lakásban egyre nagyobb értéket tesznek ki a technikai eszközök - tekintve, hogy már nem csak számítógépünk és a televíziónk képvisel százas nagyságrendű értéket, hanem a mobiltelefonok és a modernebb hűtők, mosógépek, sütők, és egyéb szórakoztató elektronikai berendezések értéke is megugrott.

Ezek az eszközök nem csak drágábbak lettek, hanem érzékenyebbek is. Például, ha Ön már képcsöves televízió helyett modern LCD tv-t néz, akkor nagyobb lehet a villám által okozott kár is, mivel míg egy hagyományos képcsöves televízió több ezer voltos feszültségtől működött, addig egy modern LCD tévének elegendő csupán 5-12 voltos feszültség.

Egy villámcsapás másodpercek alatt tönkre teheti a lakásban található műszaki cikkeinket, akár több százezres vagy milliós kárt okozva.

Tipp! Az utóbbi években megnövekedett a biztosítókhoz bejelentett villámkárok száma, így ez is bizonyítja, hogy egyaránt szükség van egy megfelelő lakásbiztosításra és a tudatos villámvédelemre is.

Otthonunk villámvédelmét több lépcsőben kell kialakítanunk:

  1. Helyezzen el a tetőn szabványos villámhárítót, mely elvezeti a földbe a villám energiáját, így megakadályozza, hogy az épületben mechanikai vagy tűzkár keletkezzen.
  2. A villámhárító által elvezetett áram egy része bejuthat az Ön elektromos hálózatába, mely szintén káros lehet, ezért gondoskodjon túlfeszültség elleni védelemről, pl. a villanyórába is beépíthető eszközök segítségével, valamint túlfeszültségvédő elosztók használatával.