Így védhetjük otthonunkat a nyári viharok ellen

Egyre forróbb nyaraink, egyre hosszabbra nyúló kánikulai heteket hoznak magukkal – amelyek aztán rendre nagy viharokkal érnek véget. A viharok nagyon komoly károkat képesek okozni otthonunkban, lássuk hát, hogyan készülhetünk fel ellenük!

Így védhetjük otthonunkat a nyári viharok ellen

Bár még a legkomolyabb nyári vihar ellen sem kell homokzsákokkal körbe barikádozni magunkat, bizonyos óvintézkedéseket érdemes megtennünk annak érdekében, hogy ne legyünk a több ezer ember között, aki ilyenkor a mentőkhöz vagy tűzoltókhoz kénytelen fordulni.

A tanácsok többsége – mint például az, hogy ha elmegyünk otthonról, zárjuk be az ablakokat – bár közhelyszerűnek hat, mégsem lehet elégszer elmondani őket, ugyanis a kárszakértők gyakran találkoznak ilyesfajta figyelmetlenségekkel. Az elmúlt három évben csak az Aegon Biztosító több mint 7 milliárd forintot fizetett ki viharkárt szenvedett ügyfelei számára, ezzel 141 ezer családnak segítve!

Az elektromosság az ellenségünk lehet

Hogy villámhárítónak mindenképpen lennie kell az épületen, evidens, ez azonban nem minden esetben véd meg minket. A hálózatban egy villám könnyen túlfeszültséget okozhat, ami tönkreteheti elektronikai berendezéseinket, akár több százezer forintos károkat okozva. Ez ellen ún. túlfeszültségvédelmi eszközökkel készülhetünk fel, amelyek megakadályozzák, hogy készülékeink „kisüljenek”.

Így tehát, ha viharos időben is biztonságban szeretnénk dolgozni számítógépünkkel, nézni a televíziót, használni az egyéb elektromos berendezéseinket, érdemes befektetnünk ilyen jellegű védelembe.

Túlfesztültségvédelmi eszköznek tekinthető már maga a villámhárító is, de rendelkezésre állnak készülékek, amelyeket a villanyóra mellé szerelnek be, illetve olyanok is, amelyeket közvetlenül a védendő eszközhöz (pl.: számítógép), ezzel csökkentve a villámcsapás jelentette kockázatot. Utóbbi könnyen beszerezhető Magyarországon is, akár az interneten keresztül, ára pedig csupán néhány ezer forint.

Szintén gyakori következménye a viharnak az áramszünet – okozhatja a vezetékekre zuhanó ág, kiforduló villanyoszlopok, villámcsapások és így tovább. Érdemes tehát felkészülni, otthon feltöltött elemlámpákat tartani.

Óvatosan a kerttel

A fákat érdemes rendszeresen ellenőrizni, a meggyengült ágakat lefűrészelni. A kukát tegyük olyan helyre, ahol a szél nem boríthatja fel, és ügyeljünk a kerti bútorokra is – ha elhagyjuk a házat, lehetőleg védett helyen tároljuk őket. Általánosságban minden a szabadban tárolt tárgyat igyekezzünk rögzíteni vagy megfelelő helyre "menekíteni".

A viharra a nyári időszakban mindig számítsunk. Néha akár percek alatt képes lecsapni. Ha ilyenkor otthon tartózkodunk, az elsődleges, hogy minden nyílászárót csukjunk be, áramtalanítsuk berendezéseinket. A szabadban maradt tárgyakat pedig csak addig mentsük, amíg ez nem válik veszélyessé – semmilyen kerti bútor nem éri meg, hogy villámlásban-jégesőben szaladjunk érte a kert végébe.