Jegesedés a tetőn – Mire figyeljünk?

Télen a lehullott hó nappal megolvadhat, majd éjjel a hőmérséklet csökkenésével ismét megfagyhat, ami jelentős károkat okozhat a tetőn, illetve a lakásban egyaránt.

A házakról lenyúló, sokszor óriásira duzzadt jégcsapok az olvadás-fagyás periódus következményei. Ezek a jegesedések veszélyeztetik a tetőszerkezetet és az ereszcsatornákat is, nem beszélve arról, hogy komoly személyi sérüléseket is okozhatnak. A lakáson belül pedig a megolvadt víz beszivárgása tud nagyobb károkat okozni.  

Jogosan tesszük fel a kérdést: ez az olvadás-fagyás periódus hogyan alakulhat ki még abban az esetben is, ha szinte folyamatosan mínusz fokok vannak odakint? A válasz roppant egyszerű: a ház belsejében lévő strukturális problémák miatt a meleg levegő a tetőn keresztül távozik, felmelegítve ezzel a tető egyes részeit. Az olvadt víz ekkor elindul a tetőn lefelé amíg eléri annak szélét, ahol az alacsony hőmérséklet miatt újra megfagy, ennek következtében pedig nagyobb jegesedések keletkeznek. Ezt a legegyszerűbben talán egy gáthoz lehet hasonlítani. Egy idő után a megolvadt víz nem tud már eljutni a tető széléig, mert a jegesedés blokkolja az útját, így az más utat próbál találni magának, melynek sűrűn az a végeredménye, hogy a lakás belseje felé veszi az irányt. A megelőzés szempontjából fontos az is, hogy tartsuk az ereszcsatornát megtisztítva annak érdekében, hogy a víz megfelelően, az arra kialakított helyen távozhasson a tetőről.

A legjobban úgy tudunk az ilyen jegesedések ellen védekezni, ha megakadályozzuk azok kialakulását, melynek legjobb módja a hatékony szigetelés. Az könnyen belátható, hogy a szigetelés akkor jó, ha a meleg levegő a lakásunkban marad, és nem szökik fel a padlástérre és a tetőre. Ilyen szempontból egy célunk lehet: alacsonyabb hőmérséklet fenntartása a padlástérben és a tetőn. Győződjünk meg arról, hogy ne legyen olyan hely, ahol a meleg levegő elszökhetne. Ellenőrizzük a kémények körüli részt, a szellőzőket és a vezetékeket is. Sokszor a konyhai és a fürdőszobai szellőzők jelentenek problémát, mert a tetőre vannak kivezetve. Ilyenkor, ha tehetjük, érdemes másfelé elvezetni és megfelelően szigetelni a járatukat. Amennyiben ezekre kellő figyelmet fordítunk, úgy a lakás melegen tartása mellett még az energia felhasználásunkat is csökkenthetjük, így a fűtésszámlánk is alacsonyabb lehet majd!

Habár ezek a feladatok inkább az őszi időszakban esedékesek, télvíz idején sem késő megtenni ezeket a lépéseket!

A jégcsap eltávolítását minden esetben bízzuk szakemberre!