Karácsonyi sürgés-forgás a konyhában - Tanácsok a tűzesetek megelőzésére

Az ünnepek közeledtével egyre több időt töltünk a konyhában a karácsonyi ételek elkészítésével. Ilyenkor a felfokozott izgalom és a sok összetett tevékenység nagyban hozzájárulhat figyelmetlenségünkhöz, ami főzés vagy sütés közben a legtöbb esetben balesetekhez vezethet. Nem árt észben tartani, hogy a lakástüzek általában a konyhából indulnak ki!

Az ünnepek alatti sürgés-forgás következtében könnyen megfeledkezünk még a legalapvetőbb biztonsági szabályokról is, így akár saját hibánkból is keletkezhet tűzeset. A követező tanácsok betartásával azonban könnyen elkerülhetjük a bajt:

  • Maradjunk a konyhában: ha tehetjük,ne hagyjuk el a konyhát sütés, főzés vagy grillezés közben! Ha mégis kimozdulunk a helyiségből egy rövid időre, kapcsoljuk ki a tűzhelylapokat. A legtöbben hajlamosak vagyunk tévézni vagy zenét hallgatni főzés közben. Még ha ilyen tevékenységek mellett döntünk is, akkor se hagyjuk a tűzhelyet vagy sütőt felügyelet nélkül!
  • Használjunk időmérőt: állítsunk be időzítő órát, így emlékeztetve magunkat, hogy a sütő be van kapcsolva! A tapasztalatok szerint sokan vesznek kezükbe sütés közben telefont vagy táblagépet akár a receptek után böngészve. Ilyenkor érthető módon könnyen elterelődik a figyelem az alaptevékenységről, így az idő érzékelése is problémássá válik. Ellenőrizzük sűrűn a tűzhelyen lévő dolgokat és a sütőre is pillantsunk rá időről-időre. Ha nagyon sok időt töltünk a konyhában, akkor érdemes több ilyen időzítő órát beszereznünk, hiszen ez a legköltséghatékonyabb módja annak, hogy ne felejtkezzünk el a készülő ételeinkről.
  • Használjunk időmérőt: állítsunk be időzítő órát, így emlékeztetve magunkat, hogy a sütő be van kapcsolva! A tapasztalatok szerint sokan vesznek kezükbe sütés közben telefont vagy táblagépet akár a receptek után böngészve. Ilyenkor érthető módon könnyen elterelődik a figyelem az alaptevékenységről, így az idő érzékelése is problémássá válik. Ellenőrizzük sűrűn a tűzhelyen lévő dolgokat és a sütőre is pillantsunk rá időről-időre. Ha nagyon sok időt töltünk a konyhában, akkor érdemes több ilyen időzítő órát beszereznünk, hiszen ez a legköltséghatékonyabb módja annak, hogy ne felejtkezzünk el a készülő ételeinkről.
  • Tartsunk minden olyan dolgot távol a tűzhelytől, ami lángra kaphat: a könnyen kigyulladó, és éghető anyagok, mint például sütőkesztyű, a műanyag tartóedények vagy a papírtörlő minden esetben távol tartandó a gázrózsától! Szintén ügyeljünk a saját ruházatunkra is, mert a túl lezser darabok is könnyen lángra kaphatnak. Ilyen szempontból a sál vagy a kendő viselete minden esetben kerülendő.
  • Szereljünk fel füstjelzőt: az interneten olcsón beszerezhetőek az olyan füstjelző készülékek, amelyek használatával megelőzhetőek a balesetek! Szakemberek szerint a téves riasztások elkerülése, és a hiteles figyelmeztetés érdekében a készüléket legalább 3 méter távolságra kell elhelyezni a konyhától. A teszt gomb segítségével legalább havonta győződjünk meg a készülék megfelelő működéséről.
  • Tartsunk tűzoltó készüléket lakásunkban: ha a konyhánkban tűz üt ki, akkor egy tűzoltó készülék segítségével akár mi is meggátolhatjuk a tűz továbbterjedését! Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy használni is tudjuk a készüléket!
  • Ne dobjunk forró zsiradékot a kukába: ilyen esetekben a szemetesben lévő hulladékok könnyen lángra kaphatnak! A zsiradékot előbb hagyjuk lehűlni, majd töltsük ki akár egy üres kávésdobozba. Ha ez megtelt, akkor dobjuk ki azt a kukába. Sokan a lefolyóba vagy a mellékhelyiségben ürítik ki, de szakemberek nem ajánlják ezt, mert a zsiradék könnyen eltömítheti a vezetékeket.
  • Legyen menekülési tervünk: érdemes a családdal közösen kidolgozni egy menekülési tervet a lakásból! Fontos, hogy a gyerekek is tudjanak arról, hogy mi a teendő, ha megtörténik a baj. Mivel egy esetleges vészhelyzetnél nem mindig tudunk tiszta fejjel gondolkodni, érdemes a segélyhívó számokat könnyen hozzáférhető helyen tárolnunk.
  • Ne locsoljunk vizet a lángoló serpenyőre: a kialakult tüzet úgy orvosolhatjuk, ha egy fedőt rakunk rá! Soha se próbáljuk meg megfogni az edényt, vagy vizet locsolni rá, mert a fröcsögő olaj komoly égési sérüléseket okozhat.

Az minden esetben elmondható jó tanács, hogy soha ne habozzunk hívni a tűzoltóságot - még akkor sem, ha saját magunknak sikerült eloltani a tüzet! Gyakoroljuk a tűzvédelmi intézkedéseket legközelebb, amikor a konyhában lesz dolgunk, és ne feledjük gyermekeinket is tájékoztatni, hogy hogyan tudjuk megelőzni a tüzet, illetve mi a teendő, ha már megtörtént a baj.