Ki fizeti ki az iszap okozta károkat?

Csak néhány típusú lakásbiztosítás fedezi a több települést is elöntő iszap okozta károkat. Eddig az ajkai timföldgyár sem jelezte, hogy megfelelő biztosítással rendelkezett volna a bekövetkezett eseményekre. A Magyar Biztosítók Szövetsége a rendkívüli helyzet miatt azt kérte, hogy a biztosítók ne ragaszkodjanak szigorúan a szerződés szövegéhez.

Kérdéses, hogy Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája kapcsán bekövetkezett halálesetek, személyi sérülések, épületek, élővizek és termőterületek várhatóan több milliárd forintra rúgó kárait ki fogja megtéríteni.

Elképzelhető, hogy a vörös iszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

Az AEGON Biztosító szolidarít

Az egyik legnagyobb hazai lakásbiztosító, az AEGON már be is jelentette, hogy szolidaritásból segítséget nyújt lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak.

"A vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata. Miután ugyanakkor a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett, a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország úgy döntött, hogy ingyenes kárszemlét és készpénzes gyorssegélyt nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását" – olvasható a biztosító közleményében.