Kötelező lesz az energetikai tanúsítvány

Újabb változás várható az új évben. A 2012-es évtől az energetikai tanúsítvány elkészíttetése használt ingatlanok eladásakor is kötelező lesz.

A tanúsítvány elkészíttetését a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet írja elő. Az új építésű épületekre 2009 óta kötelező ez a tanúsítás, ugyanis a használatbavételi engedélyhez kell.

Használt ingatlanokra viszont eddig önkéntes volt a tanúsítás. 2012. január 1-től azonban nincs mese, annak is tanúsítványt kell készíttetnie egy arra jogosult szakértővel, aki el szeretné adni legalább 50 m2 hasznos alapterületű ingatlanát, vagy 1 évnél hosszabb időre bérbe kívánja adja azt.

Mi célt szolgál az épületek energetikai minőség szerinti tanúsítása?

  1. tájékoztatást ad arra vonatkozóan, hogy az épület megfelel-e a hatályos épületenergetikai szabályoknak,
  2. összemérhetővé, összehasonlíthatóvá teszi a különböző épületeket
  3. meghatározza az energiafogyasztást, és ez által becsülhető a fűtés és melegvíz-készítés költsége

Mi az energiacímke?

A tanúsítvány egy pár oldalas, alapvetően szöveges dokumentum, aminek a leglátványosabb eleme az úgynevezett energiacímke. Ez egy skálán ábrázolja, hogy a tanúsított épület a minimum követelményekhez képest hol helyezkedik el.

C kategóriásak a még éppen megfelelő energetikai minőséget képviselő épületek. Ami ennél jobb, korszerűbb, az A+, A vagy B kategóriás, a másik irányba pedig egészen I betűjelzésig folytatódik a skála.

Az energetikai minőséget meghatározó legfontosabb tényezők az épületszerkezetek (falak, nyílászárók, padló, tető) minősége, az épület tájolása, a benapozottság mértéke, az épület formája (felület/térfogat arány) és a gépészeti rendszer hatékonysága.

A számítás elkészítéséhez pontos tervekre van szükség, ismerni kell hozzá a méreteket, a szerkezetek pontos fajtáját és a gépészeti rendszert. Egy új épület tervezésekor ez adott, használt lakásoknál azonban sokszor nincsenek jó tervek, így helyszíni felmérésre is szükség lehet. A számítás módszerét a 7/2006 TNM rendelet pontosan meghatározza, attól eltérni nem lehet. 2012-ben az épületenergetikai követelmények szigorodni fognak, az új módszer kidolgozása folyamatban van.

A tanúsítványt csak képzett, megfelelő jogosultsággal rendelkező szakértő állíthatja ki. A jogosultak névsorát megtaláljuk a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében.

Egy jó tanúsítvány erősítheti az alku pozíciót

Érdemes olyan cégekre bízni a tanúsítást, akinek munkájában a lakásunk után érdeklődő vevőjelölt is megbízik majd. Ezentúl nem kell rezsiszámlára hagyatkoznunk, ha lakásvétel előtt állunk. Eladóként pedig magabiztosabban ülhetünk a tárgyalóasztalhoz, ha a tanúsítvány is alátámasztja lakásunk megfelelő minőségét.

Pályázatokhoz is kérik a tanúsítványt

Az energetikai korszerűsítéseket ösztönző pályázatok fontos eleme a tanúsítvány. A pályázati kiírások és pontos követelmények azonban időről időre változnak, ezért érdemes a tanúsítótól a háttérszámításokat is elkérni, hogy később mást is megbízhassunk a pályázathoz szükséges energetikai minőségigazolás elkészítésével és ne kelljen kétszer is kifizetnünk két hasonló szolgáltatást.

További információk az energetikai tanúsításról:
http://www.csaladihaztervezes.hu/energetikai-tanusitas