Lakásbiztosítás: a lakás értéke

Egy lakásbiztosítás esetében igen sok mindenre kell odafigyelnünk - hiszen mint minden biztosítás, ez is egy igen bonyolult, sok mindenre kiterjedő és sok adatot igénylő szolgáltatási forma.

A lakásbiztosítás ára elsősorban két dologtól függ: mennyire kiterjedt szolgáltatáscsomagot kívánunk igénybe venni, és hogy mennyibe kerül a lakásunk, amit biztosítani kívánunk - elvégre ezt az összeget kell kifizetnie a biztosítónak, ha bármi katasztrófa történne. Azonban ennek a meghatározása korántsem olyan magától értetődő, mint hangzik.

Egy lakás értéke lakásbiztosítás szempontjából

A lakás értéke lakásbiztosítás szempontjából korántsem egyenlő a lakás valódi értékével: ugyanis mindig azt az értéket kell ilyen esetben figyelembe venni, amennyiért a lakás újjáépíthető. Tehát kedvező fekvése és elhelyezkedése végett hiába ér otthonunk akár ötvenmillió forintot, ha az 30 millióból újjáépíthető, akkor annak leégése során a biztosító nem fog annál többet fizetni, még akkor se, ha 50 millióról kötöttünk szerződést - így mindig erre az értékre kell szerződnünk. Fordított esetben is ugyanez a helyzet: ha a lakásunk értéke csak 30 millió, de 50 millióba kerül újjáépíteni, akkor a lakásbiztosítási szerződést erre az összegre kell kötnünk.