Lakásbiztosítás: Betörési körkép

A válság negyedik évébe lépve egy évtizede nem látott magasságokba emelkedett a hazai bűnesetek száma, amely az egyre fogyó népességet látva nem épp egy jó irány- főleg, hogy a válság kitörése óta egyre csak növekedik ez a szám.

. Igaz a bűnözők száma némelyes csökkent: tavaly 113 ezren követtek el 451 ezer bűncselekményt, míg egy évvel azelőtt 123 ezer ember jutott egy százaléknyinál kevesebb bűnesetre. A növekedés nem is tavalyelőtti évhez, hanem 2009-hez képest feltűnő. Ehhez viszonyítva már 13 százalék a plusz, amely igen kimagasló.

Terület és eloszlás

A betörők nagyjából fele immáron nem a saját megyéjében követi el a bűncselekményeket - Budapesten például az 50 százalékot is meghaladja ezek aránya. Vagyis a bűnözők tudatosan utaznak sokat, hogy ezzel is csökkentség lebukásuk esélyét. A legnyugalmasabb megyének Békés számít, a leginkább fertőzött megyék pedig a fővároson kívül Hajdú-Bihar, Fejér valamint Somogy megye, ahol balatoni nyaralók egyre szaporodó feltörése és a turisták kifosztása rondít nagyot az összképen. Ám a hosszú távra tekintve mind a betöréses, mind a sima lopások nagy visszaesést mutatnak: előbbi 1991 és 2010 között 110 ezerről 45 ezerre, utóbbi pedig 310 ezerről 187 ezerre esett vissza (a lopásokhoz az is hozzátartozik, hogy az értékhatár idő közben 10 ezer forintról 20 ezerre nőtt). Megfelelő lakásbiztosítással - vagy épp nyaralóbiztosítással - kivédhetjük ezeket az eseteket, amikre a számok alapján somogyiakon kívül leginkább pestieknek lehet szüksége.