Lakásbiztosítás Európában

A lakásbiztosítási lefedettség hazánkban az elmúlt években igencsak gyorsan változott így előre kúszott Európa középmezőnyének élére.

A pár évvel ezelőtt 50 százalékot sem sokkal meghaladó lefedettség a tavalyi év elejére 71 százalékra kúszott fel, s idén 75 százalékon tanyázott, amely egyáltalán nem szégyellni való. Még az EU-n belül sem, főleg nem alsó-középkategóriás árakon. Igaz a német, vagy a Cseh piacok elérése (jóval 80 százalék feletti arányukkal) nem épp reális elképzelés, de hazánk jócskán kiemelkedik a lengyel (50 százalék) és az olasz (alig egynegyed) biztosítók eredményességi mutatói közül.

Trend és kivétel

Az elmúlt évtized legnagyobb ugrását azonban Románia produkálta, méghozzá tavaly: a tíz százalékos alig meghaladó penetrációt sikerült egyetlen év alatt 50 százalék fölé tornásznia. Igaz, ehhez az kellett, hogy hatalmas politikai vitát kavarva törvényben rögzítsék a lakásbiztosítás kötelezőségét, és még így is messze vannak a kormány által elvárt, jóval 90 százalék körüli lefedettségtől. A lakásbiztosítás egyébként minden országban - a válság ellenére - terjed valamelyest, amelynek egyértelmű oka, az elmúlt három év időjárásnak egyre inkább drasztikus megnyilvánulásai: megnövekedett viharkárok, tomboló árvizek, mindent befedő, fagyos havazások. Erre raknak rá még egy lapáttal a világ nagy katasztrófái: Fukushima, a haiti földrengés, vagy akár a Kolontári vörösiszap-katasztrófa.