Lakásbiztosítás: nem az ára a lényeg

Friss közvélemény-kutatás látott napvilágot többek közt a TSF Hoffman jóvoltából, amely többek közt azt hivatott feltérképezni, hogy kinek mi számít akkor, amikor lakásbiztosítást választ.

A kifejezetten ár-érzékeny, és a biztosítókat részint még mindig ellenségnek tekintő hazai lakosság körében igen meglepő eredményre jutott a kutatás.

Ugyanis a számadatok szerint az emberek számára elsődleges szempont a lakásbiztosítás kiterjedtsége - vagyis hogy mennyi minden ellen és mekkora mértékben kínál biztosítást az adott csomag. Ez után következik a biztosító megbízhatósága, korrektsége, valamint ügyintézésének gyorsasága, és csak harmadjára veszik számításba, hogy a biztosítók menyiért kínálják a termékeiket.

Más meglátások

A felmérésből az is kiderült, hogy az elmúlt három év viharos, katasztrófákkal teli időszak rányomta a bélyegét a lakosság gondolkodására: a válaszadók véleményének 80 százaléka szerint gyakoribbak az időjárási katasztrófák - pedig „csupán” nagyságuk növekedett. Az öngondoskodás fogalmába a legtöbben nem vennék bele a lakásbiztosítást, csak ha azt külön megemlítik nekik - ám akkor már a válaszadók 66 százaléka szerint beletartozik. A felmérés ellenben kicsit ellentmond a számok sugallta trendnek: a megkérdezettek 50 százaléka „biztosítási fiókban” kötné a biztosítását, 30 százalékuk alkusznál és csak minden tízedik rendezné ezt a világhálón - miközben az internetes értékesítés csillaga rakéta módjára ível felfelé. Az is furcsa, ahogy megkérdezettek 58 százalék nevezet fontosnak a lakásbiztosítás meglétét, míg az országos lefedettség a legutóbbi adatok szerint 75 százalékos.