Lakásbiztosítás önrésszel, óriási kedvezménnyel

A lakásbiztosítási árak lassú, de folyamatos esésének lehettünk szemtanúi az utóbbi években, amelybe ha belekalkuláljuk az inflációt (vagyis reálértéken nézzük), akkor az esés még nagyobb, mint azt először feltételezzük.

Ez az egyre kiélezett versenyhelyzetnek tudható be. Azonban a lakásbiztosítási árak idén valószínűleg emelkedésnek indulnak, ugyanis idén életbe lépett az egységes biztosítási adó, amely minden lakásbiztosítási díjbevételre 10 százalékos teherként nehezedik - a kimutatások szerint pedig (PSZÁF, Mabisz) a lakásbiztosítási ág profitja nincs 10 százalékos. Ekképp ha a cégek nem kívánnak veszteséget termelni, akkor emelniük kell a lakásbiztosítási áraikon.

Hihetetlen akció

Ehhez képest az Aegon most épp az ellenkezőjét teszi: hatalmas akciókkal hirdeti meg lakásbiztosításait, amelyben egy új választható opció is került. Ha önrészes lakásbiztosítást kívánunk vásárolni (ez eddig nem volt ennyire hangsúlyozott az Aegonnál), akkor a lakásbiztosítás árából 75 százalék kedvezményt kapunk, amely mindenféleképpen több tízezer forintos kedvezményt jelent (az átlag lakásbiztosítás ára 35-45 ezer forint közt van). Ehhez hozzájön még a kötelező biztosításból és a cascóból levonódó kedvezmény - hiszen élő lakásbiztosítással ezeket is kifejezetten jó áron köthetjük meg az Aegonnál. Ha pedig nem tetszik nekünk az önrész rendszere, akkor is 50 százalékos kedvezményt kínál a biztosító. De mi is az az önrész?

Az önrész fogalmát már a casco biztosításokból ismerhetjük: egy adott fix, vagy százalékos összeg, amely minden térítésből levonódik (a cascónál 10 százalék, de minimum 100 ezer forint szokott). A lakásbiztosítás (itteni) eseténél csupán 50.000 forint az önrész, és nincs százalékos érték, vagyis mindig csak ennyit von le a biztosító a kárkifizetésből. Így a kisebb károkkal szemben védtelenek maradunk, ám a nagyobb károk kártérítési értékén meg se érezzük ezt a kis összeget - ellenben jelentősen csökkenti a lakásbiztosítási díjunkat. Ha viharos, sok apró káreseménnyel fenyegető vidéken élünk, akkor nincs értelme ennek az opciónak, egyébiránt viszont kifejezetten költségcsökkentő opció.