Lakásbiztosítás: technikai eszközök biztonsága

Egy átlagos lakásban egyre nagyobb értéket tesznek ki a technikai eszközök - tekintve, hogy most már nem csak számítógépünk és a televíziónk ér százezreket, de a mobiltelefonunk is átlépi a hat számjegyes határt, és a modernebb hűtők, mosógépek, sütők, és egyéb szórakoztató elektronikai berendezések értéke is megugrott.

Mindezeket megvédhetjük egy megfelelőn megkötött lakásbiztosítással - és itt nem csak az ingóságok hagyományos biztosítására kell gondolni, hanem a különböző lakásbiztosítási kiegészítőkre. A lakásbiztosítások terén piacvezető Aegon kínálatában, létezik két olyan kiegészítő, amely kifejezetten elektronikai és számítástechnikai eszközök védelmére szolgál.

Az első a kiterjesztet garancia szolgáltatás, amelynek megkötésével a lakásban található egyes háztartási elektromos kis-és nagygépek illetve egyes szórakoztató elektronikai eszközök garanciája hosszabbítható meg akkor, ha a gyártó garanciája már nincs rá érvényben. Így kiküszöbölhető a Murphy törvénye szerinti bosszúság, miszerint minden az után kis idővel romlik el, hogy lejárt rá a garancia. Az ilyen formán garanciális termékeket a biztosító által megadott szervizbe kell vinnünk vagy bizonyos esetben a biztosító gondoskodik a helyszíni javításról. Amennyiben egy biztosítási védelem alá tartozó készülékünk tönkrement, akkor vagy a javítási költségeket vagy az újra beszerzési költségeket téríti a biztosító.
A szolgáltatás pontos feltételei illetve a biztosítási védelem alá vonható eszközök listája megtalálhatók az Aegondirekt honlapján.

A második opció az adatvédelem biztosítás, amellyel a lakásbiztosításunkban biztosított vagyontárgyakhoz tartozó merevlemezekben vagy flash memóriákban az alapbiztosítási események miatt bekövetkező sérülések helyreállítási költségeid fedezi a biztosító. Tehát ha egy villámcsapás következtében tönkre megy az otthoni számítógépünk merevlemeze, vagy nyaralás közben történik villámcsapás által kár a fényképezőgép memóriájával (a biztosítás területi hatálya az EU), akkor a biztosító vállalja a rajta lévő, sokszor pótolhatatlan adatok helyreállítási költségeit.