Lakásbiztosítás: torzuló összkép

Mint arról már értekeztünk korábban, a lakásbiztosítási piacra kifejezetten rosszul hat a devizahitellel terhelt lakóingatlanok tulajdonosoktól való elvándorlása. A sokadik devizahiteleseknek dobott mentőöv ellenére, még mindig több mint százezer adós van bajban, és sorra kerülnek banki kézbe a bedőlt hitelezők ingatlanjai.

A banktól viszont a legtöbb esetben a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerül a lakás. Eddig nagyjából 1000 darab van nála, de pár éven belül 25 ezerre nőhet a szám kormányzati becslések szerint). A Nemzeti Eszközkezelő viszont nem állja a lakásbiztosítás díjait, így az eddigi szerződés megszűnik - ami biztosan volt, elvégre a lakáshitel egyik előfeltétele- és új sem kötődik, ha csak a visszabérlő nem finanszírozza, ám erre általában nincs meg a szükséges anyagi keret.

Megatender

A Nemzeti Eszközkezelő most mégis úgy döntött, hogy lakásbiztosítást köt a tulajdonában lévő, és majdan tulajdonába kerülő ingatlanokra - egyben. A kiírás egy 5 évre szóló, kiterjed, all-risk típusú lakásbiztosítást keres felelősségbiztosítással kombinálva, amit a már kiválasztott Polip Insurance Biztosítási Alkusz Kft.-n keresztül kell megkötni - anyagiakban a díjazás 500 millió forint felett van. Az így megkötött mega-lakásbiztosítás erősen torzíthatja piaci képet, elvégre a hazai lakáspiac egy jelentősebb része kerül egyetlen tollvonással egyetlen biztosítóhoz.