Lakásbiztosítási kárpreferenciák

A lakásbiztosítási piac időjárás tekintetében igen hangos évet tudhat maga mögött, az Aegon év végi zárójelentése alapján azonban mégis úgy tűnik, hogy viszonylag jó évet zárt.

A kárfizetések ugyanis mindössze 10,4 milliárdot tettek ki - igaz így is ez a legnagyobb térítési tétel az Aegonnál, de ez piacvezető szerepüket tekintve a lakásbiztosítási piacon nem meglepő. Az összeg maga 1,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly, és a kárbejelentések száma is csökkent valamelyest: pontosan 178,1 ezerre esett. Vereczki András, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint a csökkenés főleg az időjárás számlájára írható - annak ellenére, hogy a média tavaly igencsak felkapta a viharok, és az általuk okozott károk jelentőségét.

Káreloszlás

Sokat mond, hogy az Aegonhoz beérkező káresemények 49 százaléka vízkár volt, amely jellemzően csőtörés, beázás, vagy egyéb hasonló események miatt következett be. További 30 százaléka a káreseményeknek időjárás okozta kárból keletkezett - a betöréses káresemények csupán 6 százalékot tettek ki. Ezekből nem csak hazánk lakásállományának igen rossz állapotára lehet következtetni, hanem arra is, hogy igen sok az öreg, kevés szolgáltatását nyújtó, ám túlárazott lakásbiztosítás van a piacon. Hiszen a vízkár és természeti károk fedezetei minden lakásbiztosítás alapfelszereltségei, de a betörése elleni védelem csupán az újabbaknál számít alapvetően csomagba lévő, biztosított káreseménynek.