Lakásbiztosítási kártrendek

Pár napja látott napvilágot, egy magyar biztosító által végzett felmérés, amely azt vizsgálja, hogy melyek azok a káresemények, amelyektől a magyar emberek leginkább félnek, és melyek azok, amik ténylegesen bekövetkeznek.

(A felmérésben majd kétszázezer embert kérdeztek meg/ adatait vették alapul, de csak azokét, akik rendelkeztek lakásbiztosítással.) A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság 68 százalékát érte már olyan káresemény, amelyet a biztosítója kifizetett, további 8,9 százalékukat pedig olyan káresemény, amelyet egy teljes körű lakásbiztosítás térített volna, ám nem volt ennyire kiterjedt biztosítása - vagyis a lakosság csupán 23 százalékának nem volt olyan káresete, amit egy jó lakásbiztosítás ne térített volna meg.

Félelmeink és a valóság

A legtöbben a betöréses lopástól félnek itthon (a megkérdezettek 34,7 százaléka), második helyen lakástüzek állnak (23 százalékkal), míg a félelmek listájának utolsó dobogós helyét az időjárás okozta károk szerepelnek. Az első nem meglepő, hisz a bulvármédiumok nagy része - sajnos ide tartozik a legtöbb híradó is - átalakult egyfajta bizarr kékfénnyé, és az emberek személyes tapasztalata sem a legjobb. A lakástüzektől való félelem annak általában katasztrofális, az egész házat elpusztító mivoltával magyarázható, míg természetanyánk dühétől való tartás az elmúlt három év jócskán megszaporodott viharkárai magyarázzák. Ezzel szemben a valóság az, hogy a csőtörés a leggyakoribb káreset hazánkban, és csak utána következnek az időjárás okozta károk (a másik két említett káresemény benne sincs a top 3-ban).