Lakásbiztosítások: Árvízhelyzet a Dunán

Kis túlzással a fél ország árvíz lázban ég: a hírek, Facebook posztok és Twitter bejegyzések nagy része ezzel foglakozik - ahogy a politika és katasztrófavédelem is.

A fókuszálás nem véletlen, hiszen nem arról van szó, hogy ne lett volna még Magyarországon árvíz hanem arról, hogy 50 éve nem volt hasonló mértékű árhullám, mint most - sőt, az újabb hírek alapján talán még akkor se. Az hogy idén ennyire felgyűlt a víz több dologra vezethető vissza: a tavaszhoz is képest sok csapadékra éppúgy, mint a komolyan elhúzódó télre, amely miatt a föld nem bírt annyira vizet elnyelni (elhúzódó belvíz), de a Duna szabályozásának átalakítására is. A hazai hírekhez az is hozzátartozik, hogy 2002-ben, a lakásbiztosítási lefedettséget is megalapozó nagy árvíz idején Németország és Ausztria „elnyelte” az árhullám jó részét, most viszont jól kiépített mobilgát-rendszer tereli kis híján az összes vizet a mi homokzsákjaink felé.

A Duna vízszintje hétfőig emelkedni fog, így akár az árvízi hajós története is felelevenedhet a napokban. A kormány több mint 4 millió homokzsákkal és 5-6 ezer, katasztrófavédelemhez korábban besorozott „kötelező önkéntessel” készül, a tűzoltók és a hivatásosok erejét nem számolva. A BKV hajójáratai nem hagyják el a kikötőket, és egyes Metro megállók is szünetelhetnek, ha a Duna vízszintje elér egy bizonyos magasságot. De az árvíz a római-part pár hónapja kirobbant gátvitáját is könnyen lerendezheti. Nem csak a fővárosban okoz gondot a folyó: Szentendrén szintén hatalmas készültség van, ahogy Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is állnak már a gátak. A lakosság nagy része mindenesetre igyekszik menekíteni az értékeiket.: a Duna közelében lévő pincék egyre nagyobb része kezd kiürülni, előre is felkészülve egy esetleges gátszakadásra.

Gátszakadás esetén minden Magyarországi lakásbiztosítás védelmet jelent, hiszen nagyrészt a 2002-es árvíznek köszönhető hogy a hazai lakásbiztosítási penetráció jóval a közép-európai átlag fölé emelkedett (jelenleg valamivel 75 százalék alatt található). Különböző lakásbiztosításokhoz köthető kiegészítőkkel felvértezve pedig a garázsban lévő elárasztott kocsik, vagy a pincébe menekített kerti bútorok is biztosíthatóak. Azonban vannak olyan lakások, amik ártéren épültek (például a már említett római parton), amiket csak nagy pluszköltség árán, vagy egyáltalán nem hajlandóak biztosítani a lakásbiztosítások árvíz ellen. Számukra csak egy speciális árvízvédelmi biztosítás jelent megoldást, ám az is legfeljebb 15 millió forint értékben térít árvízkárt.